V okviru tradicionalnega Cirbeškega tedna danes v maneži Ferkove kmetije v Ceršaku v občini Šentilj poteka že 10. Cirberški kotel, tekmovanje v kuhanju najboljšega golaža. Golaže letos kuha 51 ekip, med katerimi so tudi Madžari, Hrvati in Avstrijci. V eni ekipi morajo biti najmanj tri člani, lahko jih je tudi več. Hkrati so pripravili tudi blagoslov oldtajmerjev in traktorjev. Za najmlajše je na voljo otroški kotiček, za dobro razpoloženje skrbi ansambel Razigrani. 

[[image_2_article_66044]]

V Ceršaku se je ob priložnosti zbralo veliko število 'kuhalcev' in obiskovalcev. Direktorica občinske uprave Šentilj, Petra Pučko, je pojasnila, da je dogodek tako priljubljen, ker je ''enostavno fajn. Ker se ljudje radi družijo, uživajo, ker je sproščeno, vedno se dogaja, zanimivo je ..."

[[image_3_article_66044]]

V občini so nad udeležbo še posebej navdušeni, ker je vedno več domačih društev, hkrati pa je vedno več obiskovalcev tudi iz tujine. "Ljudje dejansko radi pridejo sem in se borijo," ob tem komentira direktorica občinske uprave. Tudi na občini sicer pripravljajo golaž, njihova skrivnost pri kuhanju golaža je "čudežna mešanica vsega, kar smo našli na vrtu."

Vsaka ekipa je s strani organizatorja dobila osnovne sestavine, kuhanje poteka v kotličkih, strokovna komisija pa ne ocenjenjuje le jedi, temveč tudi urejenost in izvirnost vsake stojnice. Te obiskovalcem v zameno za prostovoljne prispevke ponujajo številne dobrote.

[[image_1_article_66044]]

"Vse se vrti okoli navadnega govejega golaža. Čisto navadni golaž in vsaka ekipa ima potem svoje sestavine," pojasni Stanko Ferk, član organizatorja, Športnega društva Branka Ceršaka. Golaže nato ocenjuje komisija, ki jih najbolj prepriča tista finesa, skrivnost pri receptu, ki pa je dober kuhar seveda ne izda.

Kuhanje golažev je bilo končano do ene ure popoldan, sledi razglasitev rezultatov. Nagrade se podelijo za prva tri mesta pri nazivu najboljšega golaža in najlepše stojnice. Vsi prejmejo priznanja in simbolične predpasnike. 

[[image_4_article_66044]]

Kakšni pa so plani za prihodnost? Dogodek širiti in navdušiti še več ljudi, a hkrati ostati na isti lokaciji, ki je po besedah direktorice občinske uprave idealna: "Tukaj se je začelo in tukaj se more nadaljevati."