Šentilj

FOTO: Šentiljski godbeniki pripravili spektakularno srečanje pihalnih orkestrov

Damjan Veršič, 05.09.23 ob 03:40

Pihalni orkester občine Šentilj Paloma je proslavil 90 let delovanja.

FOTO: Šentiljski godbeniki pripravili spektakularno srečanje pihalnih orkestrov

Preteklo soboto so prireditve ob Ilgovem, cerkvenem prazniku v Šentilju, dosegle vrhunec. Pihalni orkester občine Šentilj Paloma je ob 90-letnici delovanja pripravil  srečanje pihalnih orkestrov, ki se ga je udeležilo 12 godb iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške. Skupno okoli 400 godbenikov in ostalih nastopajočih se je v slavnostni paradi v izmeničnih prihodih sprehodilo po Maistrovi ulici do ploščadi pred Kulturno prosvetnim domom Vlada Pipana Šentilj, spremljale so jih mažorete Mažoretne in twirling skupine občine Pesnica in Twirling Kluba Goričan ter folklorniki KUD Milke Zorec Hotinja vas.

Iz Slovenije so nastopile naslednje godbe: Pihalni orkester občine Šentilj Paloma, Godba na Pihala KUD Janko Živko Poljčane, Godba na pihala PGD Lovrenc na Pohorju, Frajhajmska godba, Kungoška Pleh Muzika, Pihalni orkester Pošta Maribor, Godba Ruše in Godba na pihala Slovenske Konjice. Iz Avstrije sta prišli godbi Musikverein Spielfeld in Musikverein Ehrenhausen, s Hrvaške pa Gradski puhački orkestar KUD Hrvatskih željeznica Varaždin in Puhački orkestar Goričan.

Gostujoče godbe sta ob domačem orkestru, ki je vsako skupino pozdravil s koračnico, pričakala predsednica Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma Nuša Pečenik in župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab.

Ob 90-letnici je orkester prejel več priznanj

Sledil je uradni del prireditve, na katerem je Franja Senčič, predsednica Zveze kulturnih društev občin Kungota, Pesnica, Šentilj, Pihalnemu orkestru občine Šentilj  Paloma  podelila priznanje za 90 let delovanja. Srečanja se je udeležil tudi direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič. Orkestru je podelil zlato jubilejno priznanje za 90 let uspešnega delovanja na področju instrumentalne glasbe. Župan Štefan Žvab je orkestru izročil županovo priznanje za neprekinjenih 90 let delovanja. Županovo priznanje je podelil tudi častnemu dolgoletnemu dirigentu Janezu Kopšetu, in sicer za neizbrisen pečat na področju kulture v občini Šentilj. V nadaljevanju je domači orkester vsem dolgoletnim podpornikom, ki na tak ali drugačen način omogočajo delovanje društva, ter vsem gostujočim godbam in skupinam za sodelovanje na jubilejnem dogodku namenil posebna priznanja. Dogodek je povezoval član orkestra Robert Levstek.

Med uradnim delom so se s samostojno točko predstavile Mažoretkinje I Twirling kluba Goričan, sklenili pa so ga z izvedbo štirih skupnih koračnic, pri katerih so se predstavile članice Mažoretne in twirling skupine občine Pesnica. Združenim orkestrom sta dirigirala dolgoletni dirigent Janez Kopše ter zdajšnji dirigent orkestra Uroš Eferl. Po uradnem delu je sledilo prosto igranje godb in prijetno druženje. Za presenečenje je poskrbela brass zasedba Pihalnega orkestra občine Šentilj – Paloma, ki je za gostujoče godbe ob zaključku dogodka pripravila kratek program. Godbeniki so dobre volje in z navdušenjem neprekinjeno igrali vse do nastopa Dejan Dogaja Banda, kar je pokazatelj, kako zaželena so takšna druženja med godbeniki in da glasba ne pozna meja ter združuje in povezuje ljudi. “Vsi odzivi so bili pozitivni. Obiskovalci so bili zadovoljni z videnim, saj so tovrstni dogodki, ko se na enem mestu zbere toliko godb, v Sloveniji postali prava redkost, “ nam je povedala predsednica društva Nuša Pečenik.

Mag. Štefan Žvab: Gre za najstarejše delujočo kulturno društvo v občini

Župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab je spomnil, da gre za najstarejše delujočo kulturno društvo v občini in da si prireditev v kraju ne morejo predstavljati brez njihovega sodelovanja. “Naš pihalni orkester je zelo dejaven in aktiven, združuje mlado in staro. Najbolj vesel sem, da dobro sodeluje tudi z našo glasbeno šolo in da so tudi v obdobju korone, ki je najbolj udarila po kulturi, uspešno delovali in prebrodili krizo. Prepričan sem, da bodo v prihodnje imeli v svojih vrstah še več dobrih glasbenikov. Za prihodnost orkestra se tako ni bati.”

Šentiljski pihalni orkester se za pomoč pri izvedbi dogodka zahvaljuje vsem prostovoljcem, ki so jim na ta dan priskočili na pomoč. Prav tako Prostovoljnemu gasilskemu društvu Šentilj, Turističnemu društvu Šentilj, podjetju Krapše d.o.o., Zvezi kulturnih društev občin Kungota, Pesnica, Šentilj in Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti – OI Pesnica in Občini Šentilj.