V okviru tradicionalnega Ilgovega, cerkvenega praznika v Šentilju, so včeraj pripravili nabiranje gob s Slavkom Šerodom, predsednikom Gobarskega društva Lisička Maribor. Organiziranega dogodka so se udeležili otroci iz vrtca, učenci osnovne šole, njihovi dedki in babice, člani Turističnega društva Šentilj in nekateri drugi občani, ki so v tamkajšnjem gozdu za namen razstave nabirali gobe.

V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju je namreč še danes (v soboto do 16.00) na ogled gobarska razstava, na kateri je predstavljenih okoli 200 različnih vrst gob. “Gobe, ki so na ogled na razstavi, smo v glavnem nabrali v našem gobarskem društvu, prav tako pa tudi tukajšnji domačini, dodali pa smo še tiste, ki smo jih v petek našli po šentiljskih gozdovih. Preden smo jih razstavili, smo jih morali določiti, razstava pa je tudi uradno prijavljena pri Mikološki zvezi Slovenije,” nam je povedal Šerod. Dodaja, da so razstavljeni tudi posebni, manj pogosti primerki gob, med njimi so tudi nekatere zavarovane vrste, ki jih bodo posebej označili v poročilu Mikološki zvezi Slovenije. Po koncu razstave bodo sicer gobe odnesli nazaj v gozd, kjer bodo z njihovih ostankov nastali novi miceliji oziroma podgobja.

Prostovoljne prispevke bodo namenili za otroke

Ob tem so včeraj člani turističnega društva skuhali gobovo juho, ki so jo vsem zainteresiranim ponudili na prostoru ob gostinskem lokalu v neposredni bližini zdravstvenega doma v središču Šentilja. Sabina Bezjak, predsednica šentiljskega turističnega društva pravi, da so v času prireditev ob letošnjem Ilgovem zbirali prostovoljne prispevke, ki jih bodo v sodelovanju z osnovno šolo namenili za tiste otroke, ki si sami ne morejo privoščiti šole v naravi.

Pogoji za rast gob so dobri

“V teh dneh so tudi po nižinah začele množično rasti številne vrste gob, ki jih ljudje poznajo; lisičke, jurčki, dežniki, golobice, … Pogoji za rast so dobri, dovolj je vlage, temperatura je primerna,” še pravi Šerod. Gobarsko društvo Lisička Maribor tudi sicer pogosto sodeluje z Osnovno šolo Rudolfa Maistra Šentilj. Za tamkajšnje učence pripravljajo predavanja, organizirajo pa tudi gobarske razstave v šoli.