Evropski dan domačega sladoleda  vsako leto v Evropi praznujemo 24. marca, na dan, ki označuje uradni začetek sezone sladoleda. Namenjen je tudi promociji sladoledne obrtni obrti in podpori proizvodnji kakovostnega sladoleda.

Letošnji okus Mantecado predlagali Španci

Vsako leto tako druga država izbere okus, vse sodelujoče sladoledarne pa po tem receptu pripravijo okusno sladico. Po italijanskem tiramisuju leta 2019 in nizozemskem sladolednem jogurtu z jagodami v letu 2020, okus Mantecado letos predstavlja Španijo. “Gre za tradicionalno špansko sladico, ki je v obliki sladoleda. Vsebuje vanilijevo kremo, izdelano iz jajc z bourbon palčko, vse skupaj pa je prelito pomarančnim prelivom in okrašeno s temno čokolado,” pojasni Ardit Ejupi, solastnik družinske šentiljske Sladoledarne.

Gre za tradicionalno špansko sladico, ki je v obliki sladoleda. Vsebuje vanilijevo kremo, izdelano iz jajc z bourbon palčko, vse skupaj pa je prelito pomarančnim prelivom in okrašeno s temno čokolado.

Španija bo na ta način izvedla predstavitev kulinarične tradicije države, ki je bila stoletja na stičišču kulture in kulinarike. Vanilija je namreč svoje ime dolžna španskim konkvistadorjem in prav tako so Španci prvi prinesli čokolado v Evropo. Španija je tudi vodilna evropska proizvajalka pomaranč (v letu 2019 je bilo nabranih 3,4 milijona ton) in je ena vodilnih svetovnih izvoznic teh sočnih agrumov.

Vsako leto tako druga država izbere okus, vse sodelujoče sladoledarne pa po tem receptu pripravijo okusno sladico. Po italijanskem tiramisuju leta 2019 in nizozemskem sladolednem jogurtu z jagodami v letu 2020, okus Mantecado letos predstavlja Španijo.

Sladoledarna Pingo v Šentilju se obeležitvi evropskega dneva sladoleda letos pridružuje tretjič, le da je bila izvedba preteklo leto, ko so okuse osvežilne sladice narekovali Nizozemci, zaradi epidemiološke situacije v Evropi okrnjena. “Organizatorji zbirajo prijave, nato pa vsem sodelujočim pošljejo natančna navodila glede sestavin in recepturo za pripravo sladoleda. Vsi sodelujoči sladoledarji po Evropi tako danes ali tudi kakšen dan prej ponujajo Mantecado. ”

V enem letu menjajo sto okusov

Na trenutke grenak, a sladek, kremast in hrustljav, je Mantecado skupek zanimivih nasprotij, da bi našel nekakšno ravnovesje in osvojil tudi najzahtevnejše ljubitelje sladoleda. Letošnji okus je tako v Pingovi ponudbi že deset dni, odziv ljudi pa je presenetljiv, saj je sladko-kisla kombinacija vanilije s pomarančo zanimiva in s strani strank dobro sprejeta. “Sestavine so pravzaprav klasične, dostopne v najbližji trgovini, končni okus pa je ljudem všeč, saj je popestritev ponudbe. Mantecado bo mogoče naročiti še kakšen teden,” razlaga Ejupi.

Vedno stavimo na sezonsko sadje, raje ponudimo sezonske trende. Spomladi so okusi bolj osvežilni, poleti pa je v ponudbi več sorbetov, torej sladoledov brez mleka in maščob, ki vsebujejo le sadje, vodo in sladkor. Okuse spreminjamo sproti, jih dodajamo okuse in menjavamo.

Bližajoči se topli poletni dnevi bodo zaznamovali tudi Pingovo sezonsko ponudbo. “Vedno stavimo na sezonsko sadje, raje ponudimo sezonske trende. Spomladi so okusi bolj osvežilni, poleti pa je v ponudbi več sorbetov, torej sladoledov brez mleka in maščob, ki vsebujejo le sadje, vodo in sladkor. Okuse spreminjamo sproti, jih dodajamo okuse in menjavamo,” pojasnjuje Ejupi. V enem letu tako menjajo približno sto okusov.

Ljudje poleg preverjenih okusov, kot so jogurt, vanilija, lešnik in čokolada, vedno radi poskusijo tudi nekaj novega, drugačnega in neznanega. Radovedni so in kar se tiče sladoleda, radi pokukajo izven okvirjev.

“Ljudje poleg preverjenih okusov, kot so jogurt, vanilija, lešnik in čokolada, vedno radi poskusijo tudi nekaj novega, drugačnega in neznanega. Radovedni so in kar se tiče sladoleda, radi pokukajo izven okvirjev,” še ugotavlja Ejupi.