Šentilj

FOTO: Edvard in Jožef, Šentiljčana, ki sta postala viteza krvodajalstva

Damjan Veršič, 26.08.23 ob 03:15

Jožef Točaj in Edvard Adler sta kri darovala že stotič.

FOTO: Edvard in Jožef, Šentiljčana, ki sta postala viteza krvodajalstva

Na krvodajalsko akcijo, ki je včeraj dopoldne potekala na Osnovni šoli Rudolfa Maistra Šentilj, se je odzvalo 40 krvodajalcev, med njimi sta bila občana, ki sta kri darovala že stotič. S tem plemenitim dejanjem sta Jožef Točaj in Edvard Adler postala nova viteza krvodajalstva. Velja namreč, da se krvodajalec, ki kri daruje stokrat, vpiše v knjigo vitezov krvodajalstva, pri ženskah je za ta naziv dovolj, da kri darujejo 80-krat. »Ženske lahko kri darujejo le trikrat letno, zato zadostuje 80 odvzemov, moški pa štirikrat,« nam je povedal Stanislav Žebela, predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Šentilj in podpredsednik Območnega združenja Rdečega križa Maribor.

V vseh teh letih sta darovala od 40 do 45 litrov krvi

61-letni Jožef Točaj iz Štrihovca v občini Šentilj pravi, da imajo krvodajalstvo že v družini. Na odvzeme krvi so hodili že njegovi starši, pa tudi bratje in sestre. Prvič je kri daroval leta 1982, krvodajalske akcije so potekale tudi v njegovem podjetju. “Kri sem večkrat daroval tudi v mariborskem UKC-ju, v vseh teh letih gotovo od 40 do 45 litrov krvi,” nam pove in doda, da se bo akcij, če mu bo služilo zdravje,udeleževal še naprej.

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

58-letni Edvard Adler, ki prav tako prihaja iz Šentilja, je prve decilitre krvi daroval v družbi svojih sodelavcev, nato pa je to preraslo v vsakoletno dejavnost. “Zadal sem si cilj, da želim, če mi bo služilo zdravje, priti do stotice, in to mi je zdaj uspelo.” Ker je še vedno zaposlen in ker se počuti dobro, se bo še udeležil kakšne krvodajalske akcije.

Obema stokratnikoma so v petek na letošnji drugi krvodajalski akciji v Šentilju v zahvalo za njuno pripravljenost pomagati drugim namenili manjšo pozornost. Darila zahvale sta prejela tako s strani Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor kot domačega Rdečega križa, pa tudi od šentiljskega župana mag. Štefana Žvaba. Osnovna šola pa je zanju pripravila torto in penino.