V okviru letošnjega Ciberškega tedna v maneži Ferkove kmetije v Ceršaku v občini Šentilj je pred dnevi potekalo drugo tekmovanje frajtonarjev za nagrado Naj godec Slovenskih goric. Organizator, Glasbeno društvo Brloga iz Šentilja, ki je dogodek pripravil v sodelovanju s Športnim društvom Branka Ceršak, je bil z odzivom zelo zadovoljen. Na tekmovanje se je namreč prijavilo 24 harmonikarjev, med katerimi je bilo sedem deklet. 

[[image_3_article_65747]]

Nastope glasbenikov, ki si jih je ogledalo precej obiskovalcev, so ocenjevali člani Zveze diatonične harmonike Slovenije. Še posebej so bili pozorni na tehnično izvedbo, muzikalnost, ritem, nastop ter izbor skladbe. 

V vsaki od kategorij so izbrali tri najboljše ter na koncu absolutnega zmagovalca 

V kategoriji sodelujočih do 15 let je prvo mesto osvojil Nik Baškovč, drugo Sinja Gračnar in tretje Matevž Perc. V starosti med 15 in 50 let se je najbolje odrezal Matic Kovač, na drugem mestu je končal Anej Sodec, na tretjem pa Patricija Kuronja Križnik. V kategoriji nad 50 let je komisijo najbolj prepričal Anton Felič, drugi je bil Franc Krampl, tretji pa Silvo Smrekar.

Absolutni zmagovalec je postal Nik Baškovč

Nik je 12-letni Senovčan, ki igra harmoniko že šest let in pol. Kot nam je povedal,  frajtonarico igra njegov dedek, prav tako strica. Njegov mentor je glasbenik in instrumentalist Toni Sotošek. Na najzahtevnejših glasbenih tekmovanjih osvaja zlata priznanja in plakete, ne igra pa le na diatonično, temveč tudi na klavirsko harmniko. Do zdaj mu največ pomeni zlato priznanje z letošnjega 17. mednarodnega tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik. 

[[image_1_article_65747]]

Najboljši trije izvajalci v vsaki od kategorij so prejeli priznanja, pokale in denarne nagrade, absolutni zmagovalec pa je prejel plaketo Občine Šentilj, pokal in naziv naj godca Slovenskih goric. Tekmovanje je hkrati število kot predtekmovanje za 10. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko. Vsi, ki so prejeli več kot 85 točk, so se uvrstili na državno tekmovanje, nam je povedal Simon Knuplež iz Glasbenega društva Brloga. 

[[image_2_article_65747]]