Vid in Bine Pregl iz Šentilja sta prve košarkarske korake naredila kar na domačem igrišču ob hiši. Navdušenje nad košarko je v dom vnesel njun oče Tomaž, ki kot košarkarski trener uspešno deluje že več kot trideset let. Številne generacije se ga spominjajo kot vztrajnega, prodornega in odličnega trenerja, ki skozi šport uči mlade za življenje.

Vidova in Binetova košarkarska pot se je začela že v Vrtcu in Osnovni šoli Rudolfa Maistra Šentilj. Prvi treningi so potekali nekajkrat tedensko. S pridobivanjem košarkarskega znanja se je večala potreba po organiziranem tekmovanju. Leta 2013 je skupina košarkarskih zanesenjakov ustanovila Športno društvo i Team, katera člana sta bila do lanskega leta Vid in Bine. Izjemno uspešna je bila sezona 2018/2019, ko se je ekipa U13 uvrstila med štiri najboljše ekipe v državi. Klub je gostil zaključni turnir državnega tekmovanja najboljših štirih ekip U13 v Sladkem Vrhu. Istega leta je društvo prejelo posebno priznanje Košarkarske zveze Slovenije za največji napredek, saj je klub napredoval za 28 mest na lestvici skupnih dosežkov v primerjavi s prejšnjo sezono. V sezoni 2021/2022 je ekipa U15 v 1. slovenski košarkarski ligi dosegla 9. mesto.

Vida je pot vodila Košarkarski klub Zlatorog Laško

S šolsko ekipo košarkašev sta Vid in Bine 20. maja 2019 v Medvodah postala šolska državna prvaka v tekmovanju Super šolar. V sezoni 2022/2023 pa ju je želja po napredku vodila vsakega v svoj klub. Vid je s 15 leti odšel v Košarkarski klub Zlatorog Laško, kjer je igral v ekipi U18 in U20 ter si izboril mesto v članski ekipi. S soigralci ekipe U18 je 7. maja 2023 postal državni prvak. Uspešno športno leto je bila zanj velika življenjska prelomnica. Krmaril je med treningi, šolo in aktivnostmi prostega časa, ki ga športnik nima veliko.

FOTO: MAGični spomini

Bine je znanje nadgrajeval v Košarkarskem klubu Helios Suns

Bine je od avgusta 2022 košarkarsko znanje nadgrajeval v Košarkarskem klubu Helios Suns. Tekmoval je v dveh selekcijah, U14 in U16. Vsakodnevna vožnja na trening v Domžale, tekmi vsako soboto in nedeljo, turnirji, usklajevanje šole in drugih aktivnosti so zahtevali od staršev, starih staršev in vseh sodelujočih veliko mero požrtvovalnosti, organizacije, prilagajanja in razumevanja. Skupaj s soigralci v ekipi U14 se je ob rednih ligaških tekmah, udeležil številnih mednarodnih turnirjev. Z ekipo je usvojil vse lovorike teh tekmovanj in bil na tekmovanjih izbran v najboljšo peterko. Med drugim je osvojil: 1. mesto na mednarodnem turnirju Dubrava v Zagrebu (izbran v najboljšo peterko turnirja), 1. mesto Mini pokala Spar (izbran v najboljšo peterko turnirja), 1. mesto na mednarodnem turnirju EYBL SOUTH U14 v Pescu (izbran v najboljšo peterko turnirja), državni prvaki U14 1. KZS liga (izbran v najboljšo peterko turnirja) in 3. mesto JR. NBA z ekipo Slovenije.

FOTO: Košarkarska zveza Slovenije

Ob vseh klubskih obveznostih sta se oba udeleževala reprezentančnih selekcioniranj. Želita si, da bosta njuno delo in pozitiven odnos opažena in da bosta povabljena v izbrano slovensko vrsto.

Košarka jima pomeni način življenja, vse na svetu

Obema smo zastavili nekaj vprašanj:

Kaj vama pomeni košarka? Zakaj sta izbrala ravno ta šport?

Vid: Način življenja. Imam veliko prijateljev in preko športa spoznavam nove.
Bine: Pomeni mi vse na svetu. Ko sem bil mlajši, sem gledal brata in sosedo Mašo, kako sta metala na koš. Vedno sem jima sledil.

Kako sta doživljala prehod v svoja kluba?

Vid: Dobro. Največ težav sem imel s prilagajanjem na samostojno življenje v Rimskih Toplicah, kjer sem imel stanovanje. Sam sem moral skrbeti za prevoz na trening, hrano, čiščenje, … Z ekipo sem se takoj ujel.
Bine: Počutil sem se super, ker sem vedel, da je to najboljše zame.

Kako usklajujeta šport in šolske obveznosti?

Vid: Obiskujem 2. letnik športnega oddelka na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor. Šolo opravljam na daljavo.
Bine: Hodim v 8. razred Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj. Po končanem pouku sem šel takoj na pot v Domžale in se v večernih urah vračal domov. Med vikendom sem imel dve tekmi, eno v soboto in eno v nedeljo. Doma sem bil le ob ponedeljkih popoldane. Sprotno šolsko delo je zelo težko, nemogoče, ker nimam časa. Učil sem se pred ocenjevanjem, kot da bi opravljal izpit.

Kakšni so vajini dolgoročni načrti? Kaj si želita početi v življenju?

Vid: Želim si čim bolj dolgo igrati košarko, predvsem brez poškodb in drugih ovir na poti.
Bine: Rad bi igral profesionalno košarko.