Šentilj

90-letnico šentiljskega pihalnega orkestra bodo proslavili na najlepši možni način

Damjan Veršič, 01.09.23 ob 03:20

V okviru Ilgovega se v soboto v Šentilju obeta mednarodno srečanje 12 pihalnih orkestrov.

90-letnico šentiljskega pihalnega orkestra bodo proslavili na najlepši možni način

Praznovanje Ilgovega, cerkvenega praznika v občini Šentilj, bo to soboto doseglo vrhunec. Obetata se dva velika dogodka; srečanje pihalnih orkestrov ob 90-letnici Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma in koncert ter zabava z Dejan Dogaja Bandom.

V soboto, 2. septembra, bo ob 15. uri na ploščadi pred Kulturno prosvetnim domom Vlada Pipana Šentilj začetek srečanja pihalnih orkestrov ob praznovanju 90-letnice Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma. Najprej bo ob 15. uri slavnostna parada godb skozi Šentilj, ki bodo na prizorišče dogajanja prihajale izmenično iz dveh smeri; iz smeri Občine Šentilj in iz smeri igrišča. Sledi uradni del prireditve na odru, ki se bo zaključil z igranjem štirih skupnih koračnic vseh 12 združenih godb. Od 17.30 dalje bodo posamezne godbe v sproščenem vzdušju izvajale samostojne nastope, obiskovalci pa jih bodo spremljali z zaprte Maistrove ulice. Za zaključek večera bo ob 20. uri na oder stopil  Dejan Dogaja Band. Dogajanje bo popestril srečelov z bogatimi nagradami v organizaciji PGD Šentilj.

Iz Slovenije bodo nastopile naslednje godbe: Pihalni orkester občine Šentilj Paloma, Godba na Pihala KUD Janko Živko Poljčane, Godba na pihala PGD Lovrenc na Pohorju, Frajhajmska godba, Kungoška Pleh Muzika, Pihalni orkester Pošta Maribor, Godba Ruše in Godba na pihala Slovenske Konjice. Iz Avstrije pričakujemo godbi Musikverein Spielfeld, Musikverein Ehrenhausen, s Hrvaške pa Gradski puhački orkestar KUD Hrvatskih željeznica Varaždin in Puhački orkestar Goričan. Program bosta popestrili Mažoretna in twirling skupina  občine Pesnica, Mažoretkinje I Twirling Kljub Goričan in folklora KUD Milke Zorec Hotinja vas. 

Pihalni orkester občine Šentilj Paloma združuje 45 godbenikov, ki so generacijsko precej razpeti; najmlajši član je star 14, najstarejši 82 let. Med njimi vladata neverjetna simbioza in razumevanje. V letošnjem letu so zamenjali umetniško vodstvo orkestra; dolgoletni dirigent Janez Kopše, ki je orkester vodil 32 let, je aprila letos predal dirigentsko palico Urošu Eferlu. 

Znotraj orkestra delujejo tri manjše sekcije

Znotraj društva na željo članov, ki so hoteli igrati tudi druge glasbene zvrsti, delujejo še tri manjše sekcije. Prva je društveni big band s pevko Moniko Bezjak, prav tako članico orkestra, naslednji je trobilni kvintet, ki se tradicionalno z vožnjo s kočijo po občini predstavlja ob božiču. Deluje pa tudi brass zasedba, sestavljena iz trobil in tolkal, ki v svojem programu izvaja češke polke, valčke in podobno.

Orkester je svojo glasbeno pot pred 90 leti začel skromno. Dolga leta je deloval kot sekcija različnih društev v občini, leta 1983 pa se je osamosvojil in začel delovati pod samostojnim kulturnim društvom. “Ena od prelomnic se je zgodila leta 2017, ko smo pod županom Štefanom Žvabom dobili svoje društvene prostore v Ceršaku, sicer pa se lahko pohvalimo z odličnimi rezultati na številnih tekmovanjih, ki smo se jih udeležili v zadnjem obdobju,” pravi predsednica Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma Nuša Pečenik.