AED je prenosni defibrilator za srce, namensko zasnovan za nudenje pomoči v primeru srčnega zastoja. Kadar v srčni mišici električni impulzi ne delujejo več ali ne delujejo pravilno oziroma ritmično, lahko pride do šibkega trzanja srca oziroma fibrilacije. Srce ne poganja več krvi po telesu, celice pa ne dobijo kisika in hranil. Z ustreznim električnim sunkom AED defibrilator aparata lahko srce »prebudimo« oziroma ponovno sprožimo ustrezne električne impulze in posledično pravilno krčenje srčne mišice, lahko preberemo na spletni strani https://defibrilator.si/aed.html.

Defibrilator AED je namenjen vsem, ki se znajdejo izven zdravstvenih ustanov v okoliščinah, kjer je treba reševati človeška življenja. Zasnovan je tako, da ga lahko uporabljajo tudi laiki oziroma osebe, ki niso zdravstveni delavci. Je enostaven za uporabo, govori slovensko in nas vodi skozi celoten postopek oživljanja. Vse, kar moramo znati, je izvedba srčne masaže in eventualno še umetnega dihanja. Kako ravnati s samim defibrilatorjem, nam aparat pove sam – samo poslušati ga je treba in slediti njegovim navodilom.

Na območju selniške občine je nameščenih več defibrilatorjev

Tudi v občini Selnica ob Dravi se zavedajo, da možnost uporabe defibrilatorja lahko rešuje življenja. “Trenutno imamo šest defibrilatorjev, ki so dostopni občanom na različnih delih občine. Eden je na objektu občinske stavbe na Slovenskem trgu 4, drugi na kmetiji Krampl  v Velikem Boču 33 A, naslednji na stavbi Doma Lackovega odreda na Svetem Duhu na Ostrem Vrhu, četrti ob Osnovni šoli Gradišče na Kozjaku, peti v Spodnji Selnici – nasproti KZ Selnica ob Dravi in zadnji ob Gostišču Hojnik na Janževi gori 28. Še dva defibrilatorja sta v vozilih, in sicer v vozilu Prostovoljnega gasilskega društva Selnica ob Dravi in v osebnem vozilu Civilne zaščite Selnica ob Dravi. S prenosnim defibrilatorjem je opremljena tudi HE Fala,” je pojasnila direktorica selniške občinske uprave mag. Suzana Prajnc.

Z napravami bomo opremili celotno občino, da bo imel vsak, ki jo bo potreboval, kar najkrajšo pot do nje, saj so za življenje pomembne minute.

Vsi defibrilatorji v občini so nameščeni v ustreznih omaricah in javno dostopni. Ob odpiranju omarice se sproži zvočni signal, ki obvesti okolico, da je ogroženo človeško življenje. “Z napravami bomo opremili celotno občino, da bo imel vsak, ki jo bo potreboval, kar najkrajšo pot do nje, saj so za življenje pomembne minute.”