Kljub temu, da smo že močno zakorakali v oktober, nas čaka še kar nekaj lepih in sončnih dni. Temperatura se bo povzpela tudi nad 20 stopinjami Celzija. Danes lahko sodeč po napovedi ARSO pričakujemo v Mariboru do okoli 18 stopinj Celzija.

Pred nami je lep vikend

Jutri bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod megla oz. nizka oblačnost. V Mariboru in okolici bo okoli 16 stopinj Celzija. Podobno bo tudi v soboto, morda kakšno stopinjo topleje. Popoldne se bo jasnilo, zapihal bo jugozahodnik. Še naprej bo razmeroma toplo.

V nedeljo bo na vzhodu večinoma sončno, drugod bo več spremenljive oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo megla oz. nizka oblačnost, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V Mariboru lahko pričakujemo tudi do 22 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo vreme podobno, na vzhodu bo večinoma sončno in toplo, drugod bo več spremenljive oblačnosti. Ponekod bo vztrajala megla oz. nizka oblačnost, ki se lahko zadrži večji del dneva. V Mariboru še lahko pričakujemo temperature nad 20 stopinj Celzija. Nato bodo začele temperature padati.

Temperature se bodo nato gibale na okoli 12 stopinj Celzija, za naslednji vikend pa lahko na Štajerskem pričakujemo dež.

Moker september, sedaj pa indijansko poletje

Kot so pojasnili na ciklon.si, se v stratosferi se dogajajo precej zanimive stvari in v naslednjih dneh je videti novo segrevanje. Trenutna postavitev polarnega vrtinca ni ugodna za Evropo, saj je izjemno mrzlo nad Kanado, kar potiska zonalni tok nad Evropo. V letošnji zimi bo stratosferski zahodnik nad Ekvatorjem, kar slabi polarni vrtinec, kadar imamo močno solarno aktivnost.

Trenutno je tudi sončna aktivnost precej močna in podobno sliko bomo gledali vse do začetka novembra. Lani smo imeli dolgo časa zelo dobre pogoje, ko je bila sončna aktivnosti nizka, ker je vladal stratosferski vzhodnik. V kasnejših analizah je bil glavni vzrok za razmeroma slabo zimo ravno poskok sončne aktivnosti v decembru,” so ob tem pojasnili.

Zato se bo tudi po besedah portala pri nas nadaljevalo dokaj nezanimivo vreme, brez kakšnih prehodov vremenskih front. Tudi pogled v zadnjo oktobrsko dekado naj ne razkrival kakšne posebne dinamike.