Kot smo že poročali, so mariborski kriminalisti na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper uradno osebo pravne osebe javnega prava na območju Policijske uprave Maribor zaradi suma zlorabe svojega položaja pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Ovadbo so podali zoper še eno fizično osebo zaradi pomoči pri tem dejanju, poroča STA.

Kot so danes sporočili z mariborske policijske uprave, so s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic začeli julija lani. V predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba pravne osebe javnega prava v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen od treh mesecev do pet let zapora.

Ustava določa, da kdor je obdolžen kaznivega dejanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo.

Po neuradnih informacijah sta ovadeni županja in njena sestra

Po neuradnih informacijah medijev, med drugim časnika Večer in portala 24ur, sta ovadeni županja Občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra zaradi nakupa občinskega stanovanja. Na ruški občini poudarjajo, da s tem niso seznanjeni. "Občina Ruše in županja Urška Repolusk je bila seznanjena o uvedenem predkazenskem postopku v zvezi z nakupom občinskega stanovanja, ki poteka na Policijski upravi Maribor. Z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe Občina Ruše ni seznanjena. Prav tako ji ni bilo vročeno nobeno pisanje Policijske uprave Maribor ali pristojnega okrožnega državnega tožilstva," so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Oglasila se je tudi županja sama, ki je na svojem Facebook profilu zapisala: "Jaz z mojo ovadbo, niti ovadbo še ene fizične osebe nisem seznanjena, seznanjena pa sem s predkazenskim postopkom, ki se vodi na PU Maribor, zaradi anonimne prijave – zlorabe položaja. Kaj se bo iz tega predkazenskega postopka razvilo, ne vem. Morda tudi ovadba, ki pa si jo naši mediji očitno napačno interpretirajo. Ovadba še ne pomeni, da si kriv, je del postopka. Šele, ko si obsojen in je sodba pravnomočna, si kriv." Dodala je tudi, da bo do zadnjega dokazovala svojo nedolžnost, za katero je prepričana, da jo bo tudi uspela dokazati. 

Županja trdi, da je prodaja stanovanja potekala zakonito

Sporno občinsko stanovanje je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, ki živi v Nemčiji, kasneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama "ni naredila nič narobe". Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka, še poroča STA.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer le za 15 odstotkov nižjo izklicno ceno, namesto dovoljenih 30 odstotkov, je povedala.