Igor Plohl, mladinski pisatelj, avtor vsem dobro znane slikanice o levu Rogiju, je v tem tednu v okviru programa aktivnih počitnic Zavoda Rast obiskal otroke v Rušah. Predstavil jim je svojo življenjsko zgodbo in posledice poškodb hrbtenjače ter izzive, s katerimi se kot invalid vsakodnevno sooča.

Po padcu z lestve si je poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik

Igorjevo življenje se je obrnilo na glavo 25. junija leta 2008, ko si je po padcu z lestve poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik. “To je bil zame velik šok. Po padcu sem bil v nezavesti, ko sem se zbudil, pa sem v nekem trenutku ugotovil, da ne morem vstati. Nisem mogel premikati svojih nog, pravzaprav jih niti nisem čutil. Tako da sem se že v tistem trenutku zavedal, da se je zgodilo nekaj grozljivo hudega, kar se je takoj potrdilo po urgentni operaciji v mariborskem kliničnem centru. Kirurg, ki me je operiral, mi je povedal, da je hrbtenjača izjemno hudo poškodovana, da imam eno vretence zdrobljeno, drugo pa zlomljeno. Dejal je, da po njegovem mnenju ni nobenih možnosti, da bi kadarkoli hodil," nam je povedal v prispevku Igor Plohl: Padec z lestve je za vedno zaznamoval moje življenje.

Otroke s pomočjo slikanice osvešča o invalidnosti in drugačnosti 

Preko avtobiografske slikanice Lev rogi najde srečo, ki pravzaprav opisuje Plohlovo nesrečo in življenje po njej, zdaj avtor otroke osvešča o invalidnosti in drugačnosti. V ospredje postavlja misel, da četudi se ti zgodi kaj hudega, se življenje ne konča, da ima, kljub invalidnosti, še vedno smisel. "Potrebno se je osredotočiti na stvari, ki jih še vedno znaš in zmoreš," doda Igor Plohl. 

"Pri mladih je veliko depresije in težav, ki so posledica tega, da današnji otroci niso pripravljeni za ta svet. Vzgoja ni več takšna kot v preteklosti, starši v veri, da delajo dobro, otroke ne pripravijo na izzive, ki jih prinašata sodobna družba in življenje. Vse želijo narediti namesto njih in jim vzeti frustracije, s katerimi se v življenju ves čas srečujemo."

Avtor o invalidnosti in drugačnosti vedno osvešča na pozitiven, optimistični in inspirativni način: "Osredotočam se na vse tisto, kar invalidi zmoremo. To je še zlasti pomembno v današnjem času, ko zlasti otroci hitro obupajo pri običajnih izzivih, ki jih prinaša življenje. Takšne stvari vidim pri svojem delu na oddelku za otroško in mladostniško psihiatrijo."

[[image_2_article_63737]]

Zavrti več poučnih videoposnetkov

Del predstavitve je tudi ogled več poučnih videoposnetkov, ki prikazujejo življenje Igorja Plohla po nesreči. Na primer, kako se presede z invalidskega vozička v avto, zakaj je pomembno, da so invalidska parkirna mesta širša od običajnih, njegovo kolesarjenje s posebnim kolesom na ročni pogon. Pokaže jim je še poučni videoposnetek, ki prikazuje njegovo potovanje na safari v severno Tanzanijo, ter posnetek o arhitektonskih ovirah, ki jih morajo invalidi premagovati v vsakdanjem življenju (s poudarkom na pomembnosti znižanja pločnikov in klančinah). "Preko predstavitve sem jim predstavil tudi šport invalidov, paraolimpijske igre in vse svoje slikanice o levu Rogiju."

[[image_1_article_63737]]

Otroci so ga dobro sprejeli, nanje je naredil velik vtis 

Nekateri otroci so slikanice o levu Rogiju že poznali, saj so se z njimi srečali v šolski knjižnici. Predstavitev, ki je vedno pripravljena na način, da je motivacijska, inspirativna in navdihujoča, jim je bila zanimiva in poučna, gotovo so se kaj novega naučili. Ne samo otroci, tudi odrasli, ki so bili prisotni. "Igor Plohl nas je v torek obiskal že drugič. Otroci so ga zelo dobro sprejeli, nanje je naredil velik vtis, za njih je bila to izjemno dobra izkušnja," nam je povedala direktorica Zavoda Rast Irena Kukovec Stajan. Po odhodu gosta so otroci ustvarjali izdelke, med njimi tudi levčke, ki jih bodo poklonili ženam ob njihovem marčnem prazniku. 

[[image_3_article_63737]]

Pripravlja novo slikanico o levu Rogiju 

Igor Plohl, po izobrazbi magister znanosti s področja geografije, stanuje v Lenartu,  zaposlen je kot profesor v bolnišnični šoli, ki je enota OŠ Bojana Ilicha in deluje na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Za nadpovprečne dosežke pri pedagoškem delu je v letu 2023 prejel priznanje dr. Jakoba Medveda. Poleg zaposlitve veliko energije posveča osveščanju otrok in mladostnikov o posledicah poškodbe hrbtenjače in invalidnosti. Po vsej Sloveniji je do konca leta 2023 opravil več kot 250 predstavitev svoje življenjske zgodbe in knjig. Več o njegovih slikanicah o levu Rogiju, ki so izšle tudi v ZDA in Nemčiji, in ostalih književnih delih ter o življenjski poti lahko preberete na naslednji povezavi. 

Plohl sicer v tem času pripravlja novo slikanico o levu Rogiju (Lev Rogi in krila v srcu), ki bo otrokom predstavila pomen društev. Pobudo zanjo je dala Zveza paraplegikov Slovenije z namenom, da otrokom predstavi pomen zveze in društev. "Slikanica govori o tem, kako lahko nekdo, ki je šel skozi neko življenjsko preizkušnjo in pristal na invalidskem vozičku, s svojimi izkušnjami pomaga nekomu, ki je šele na začetku te poti," sklene Plohl.