Ruše

FOTO: V Rušah imajo novega častnega občana

Damjan Veršič, 26.06.23 ob 03:30

Ob 25. občinskem prazniku so v Rušah pripravili slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri so zaslužnim podelili več priznanj.

FOTO: V Rušah imajo novega častnega občana

V okviru 25. občinskega praznika so pretekli petek v dvorani doma kulture v Rušah pripravili slavnostno sejo občinskega sveta, ki so jo sprva načrtovali na prenovljenem Trgu vstaje, vendar so morali prireditev na prostem zaradi napovedi slabega vremena odpovedati.

V kulturnem delu programa slavnostne akademije so sodelovali: Daniel Marinič, ki je zaigral himno na harmoniko, pevka Zarja Marčič in  Vokalna skupina Florentine, ki je ob spremljavi Martina Lesjaka zapela uglasbeno pesem Janka Glazerja – Ciproš. Celotna prireditev je bila obarvana v stilu Glazerjevega leta, v vezni tekst so bile vključene njegove pesmi Temeljni kamen, Elegija, Detinstvo, Večerna slika, Doma ter Popotniki mimo sonca.

FOTO: Občina Ruše

Županja Urška Repolusk, ki je zbrane tudi nagovorila, je v nadaljevanju podelila občinska priznanja. Županjine petice je prejelo sedem učencev Osnovne šole Janka Glazerja Ruše in deset dijakov Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše. Prvim trem na letošnjem foto natečaju (1. mesto Verica Horvat – Delo na vrtu, 2. Stanko Lederer – Pohodna pot, 3. mesto Ljiljana Sušnik – Vodni stolp) so podelili posebne nagrade.

FOTO: Občina Ruše

FOTO: Občina Ruše

Jožetu Gašpariču najvišje občinsko priznanje

Najvišje priznanje Občine Ruše – naziv častnega občana je pripadel Jožetu Gašpariču (predlagatelj: mag. Bojana Muršič in Socialni demokrati Ruše). Gre za dolgoletnega predsednika Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ruše, kar priča o njegovi nenehni predanosti in strasti do ohranjanja in spoštovanja naše zgodovine. Poleg tega je bil dolga leta predsednik Območnega združenja častnikov Ruše, kjer trenutno zaseda mesto podpredsednika. S tem prispeva k povezovanju veterank, veteranov in članov Združenja borcev v našem kraju ter omogoča ohranjanje povezav med generacijami. Je priznan in spoštovan, tako v Rušah kot tudi v celotni Sloveniji. Njegova strast do preteklosti se kaže v njegovih predavanjih, pričevanjih in aktivnostih, namenjenih ozaveščanju mlajših generacij o času narodnoosvobodilnega boja, organiziranju spominskih dni, aktivnosti pri ohranjanju in negovanj tradicij narodnoosvobodilnega boja. S svojim delom uspešno prenaša pomembne vrednote in zgodovinske dogodke naše države na naslednje generacije. Poudarja, da je ključno biti ponosen na našo zgodovino, jo ohranjati in spoštovani, obenem pa se zavzema, da se zgodovina ne izkrivlja ali celo ponareja. Jože Gašparič je prepoznaven tudi na nacionalni ravni, saj so njegova pričevanja in aktivnosti zabeležena v razni oddajah na slovenskih televizijskih programih. Njegov glas dosega širšo javnost in prispeva k ohranjanju spomina na narodnoosvobodilni boj ter krepiti nacionalne identitete. Naziv častni občan Občine Ruše je tako pravična in primerna nagrada za dolgoletno predanost in trud Tovariša Gašpariča. Prav tako tudi navdih in spodbuda za mlajše rodove, da se zavejo pomembnosti preteklosti ter se z njo povezujejo in identificirajo, je zapisano v obrazložitvi.

FOTO: Občina Ruše

Podelili tudi spominske plakete občine in županjina priznanja

Prejemniki spominskih plaket Občine Ruše: 

Jožef Babič (predlagatelj: mag. Bojana Muršič in Socialni demokrati Ruše)

Je dolgoletni član in predsednik Športnega društva Bistrica ob Dravi, ki s svojim vodstvom in neutrudnim delom pomembno prispeva k razvoju športa v našem kraju. Spominsko plaketo Občine Ruše prejme kot znak priznanja za njegovo izjemno predanost in prispevek v Rušah in Bistrici ob Dravi

Miro Jaušovec (predlagatelj: Društvo za razvoj Lira Ruše – Vili Rezman)

Kot »dober učitelj«, ki je vedno znal v pravem trenutku prisluhniti učencem in jim z veliko mero humorja pomagal, da so lahko premagali osebne stiske in težave. Že vrsto let uspešno opravlja delo pomočnika ravnatelja. Dolga leta je sodeloval tudi pri razvoju našega kraja, šole in društev. Svoja popotovanja javnosti rad predstavi na predavanjih, dolga leta je deloval tudi kot povezovalec občinski svečanih sej, različnih kulturnih, družabnih in drugih športnih prireditev.

Mešani pevski zbor (predlagatelj:  Društvo upokojencev Ruše)

Za 60. letnico delovanja. Zborovsko petja v Rušah ima bogato zgodovino. Svoj pečat tej zgodovini, že od 1963, daje tudi neprekinjeno delovanje Mešanega pevskega zbora. Kljub organizacijskim težavam, je med pevci ostala želja po doživljanju nečesa lepega, notranje bogate, ki jo lahko izpolni lepo zapeta pesem. S prenehanjem delovanja Pevskega društva Ruše, je Mešani pevski zbor nadaljeval s svojo bogato zgodovino petja in se priključil sekciji v Društvu upokojencev Ruše, kjer še vedno uspešno vztraja pri prenašanju vredno zborovskega petja 16 članov zbora.

FOTO: Občina Ruše

In še prejemniki priznanj županje: Matko Kop in Boštjan Motaln iz Policijske postaje Ruše (s hitro reakcijo in požrtvovalnostjo sta poskrbela za pravočasno evakuacijo stanovalcev in preprečila nastanek večje materialne škode), Gasilska zveza Ruše (v letošnjem letu je Gasilska zveza Ruše praznovala 40 let samostojnega delovanja), Kulturno umetniško društvo Godba Ruše (v preteklem letu je Godba Ruše praznovala 95-letnico obstoja in skozi vsa ta leta je bila prisotna na različnih dogodkih v občini Ruše), Kegljaški klub Ruše (v letošnjem letu je Kegljaški klub Ruše praznoval 70 let organiziranega delovanja), Cvetka Svenšek (za predano dolgoletno aktivno sodelovanje na različnih področjih v občini Ruše), Sebastijan Kojzek (za božično pravljico, ki jo pripravlja na svojem dvorišču na Glazerjevi ulici 27 v Rušah), Klavdija Podlesnik (za dolgoletno aktivno spodbujanje promocije in razvoja prostovoljstva, povezovanja z lokalno skupnostjo ter spodbujanja mladih k druženju z ranljivimi skupinami), Renata Štritof (za dolgoletno aktivno spodbujanje promocije in razvoja solidarnosti, humanitarnosti in prostovoljstva med učenci OŠ Janka Glazerja ter opravljenega prostovoljskega dela predsednice KO RK Ruše), Branko Vernik (za večletno pridno in vestno delo v gasilski organizaciji in prispevek k požarni varnosti v občini Ruše), Ruški frajtonarji (s svojim vztrajnim delovanjem vzorno prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine in s tem prispevajo k ugledu in razvoju občine), Franci Švajger (na področju planinstva je prispeval tako k uveljavljanju kot ugledu občine na regijskem in državnem nivoju), Marjana Karba (za predano dolgoletno sodelovanje na področju kulturne dejavnosti in ohranjanja kulturne dediščine v kraju, občini Ruše in širše), Marko Žaucer (kljub svoji mladosti s svojo predanostjo prinaša izjemen doprinos k požarni varnosti občanov občine Ruše), Ivan Eder (za sodelovanje v pripravah in izvedbah vseh aktivnosti pod okriljem veteranov vojne za Slovenijo na nivoju občine in širše – proslave, pohodi, športne igre, …), Polonca Petek (za dolgoletno predano delo na področju patronažne službe), Ročnodelska sekcija Čebelice (letos praznujejo 40. let delovanja krožka ročnih del) in Vladka Potočnik (za večletno predano in vestno delo v gasilski organizaciji in prispevek k požarni varnosti v občini Ruše).

FOTO: Občina Ruše

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51