Podeljene so nagrade Zlati kamen 2018 za najbolj razvojno prodorno občino, zmagala je Občina Kočevje, v vzhodni Sloveniji pa Ruše.

Po besedah žirije Zlatega kamna so v Rušah naredili pravi razvojni zasuk. V prejšnjem obdobju so se osredotočali predvsem na infrastrukturo, sedaj, v zadnjih štirih letih pa so v ospredje postavili človeka. “Posebno pozornost namenjajo izobraževanju, torej duhu, in športu – telesu,” so zapisali na spletni strani. Na področju izobraževanja skrbijo predvsem za koordinacijo s podjetji, za delo z nadarjenimi, uvedli so tudi bolj zdrave in učinkovite kinestetične mize ter pripravljajo projekt brezplačne šole. Ruše so prav zaradi vsega tega tudi na šestem mestu po življenjskem standardu med vsemi slovenskimi občinami. Po nekaterih merljivih kazalnikih so Ruše ena najhitreje razvijajočih se občin v Sloveniji.

Letos so pri izboru iskali predvsem preboj občin

Letos so pri izboru za nagrado Zlati kamen iskali predvsem preboj in uspeh v štiriletnem mandatu. Tako so imeli dobre možnosti predvsem kraji, kjer je prišlo v zadnjih letih do temeljitega razvojnega preboja. Metodologija je temeljila na kvantitativnih in kvalitativnih metodah, v prvem delu so s pomočjo algoritma pretresli raven strateškega upravljanja občine, politično kulturo s poudarkom na odprtosti in transparentnosti delovanja ter aktivnosti občine, kjer je posebej pomembno, da te aktivnosti pokrivajo vsa ključna razvojna področja. V drugem delo su pretresli projekte in iskali najboljše prakse.

Zlati kamen kot oskar za slovenske občine

Pri Zlatem kamnu je poudarek na celoviti podobi lokalne skupnosti in njenega razvoja k boljšemu življenju na dolgi rok. Prav zato se je nagrada, ki jo bomo podelili sedmič, uveljavila kot nagrada oskar za slovenske občine,” so zapisali na spletni strani Zlati kamen. Nagrado Zlati kamen 2018 za najbolj razvojno prodorno občino je letos prejela Občina Kočevje. Regijske zmagovalke so Občina Ajdovščina v zahodni Sloveniji, Občina Kočevje v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, Občina Radlje ob Dravi v regiji od Koroške do Posavja, v vzhodni Sloveniji pa je zmagala Občina Ruše.