Na nas se je pred dnevi obrnila stanovalka Nove vasi, ki je razočarana nad zabojniki, ki so postavljeni pred trgovino na Radvanjski cesti. »Trgovino so pred kratkim prenovili. Je lepa in nenadomestljiva za ta okoliš, kjer je dosti upokojencev. Snaga pa je postavila tik pred trgovino tri velike zabojnike. Ti so bili danes zvrhano polni, vse se sipa mimo, to smrdi. Tudi, če bi bili zaprti in redno izpraznjeni, to pred vhod trgovine, v katero si greš kupiti živilo, ne spada. Prav pred vhod, pred vrati, ne levo, ne desno.«

Zabojniki so tudi hkrati tik ob avtobusni postaji. »Ni fajn, če čakaš na avtobus in vohaš ta smrad. To je prostor, ki res ni v nobenem pogledu namenjen smetem.« Klicala je v Mercator na Radvanjski: »Klicala sem poslovodkinjo, tudi njo jezi. Klicala sem tudi v Ljubljano in so rekli, da se bodo pozanimali, saj ne vedo kje stoji. Klicala sem tudi Snago, kjer so mi rekli, da ima to preko mestna četrt. Če so oni to naredili, še toliko bolj grozno.«

Kontaktirali smo Mestno četrt Nova vas, kjer nam je predsednik sveta MČ Vinko Virtnik, pojasnil, da so s problemom že seznanjeni in da so pogovori o odstranitvi s predstavniki Snage in občine že potekali. »Dogovorili smo, da se omenjen ekološki otok v prihodnjih letih nadomesti s potopnim ekološkim otokom, ki bo problem razrešil,« je dejal Virtnik.

Zabojnikov ne bodo prestavili

Na Snagi so nam pojasnili, da trgovina Mercator na Radvanjski cesti ustvarja odpadke in je vključena v sistem ravnanja z odpadki. »Da odpadki nimajo prijetnega vonja, vemo vsi. A dejstvo je, da je odpadke treba nekje zbirati, in sicer na mestih, kjer posode za zbiranje ne ovirajo prometa, torej ne zakrivajo pogleda na cesto, ne omejujejo dostopa do prehodov za pešce, a so hkrati dostopna tudi za smetarska vozila, ki posode praznijo.« V preteklosti so na tej lokaciji prejeli pritožbo o sami poziciji posod, ki so ovirale promet, zato so jih v dogovoru z Mercatorjem ustrezno prestavili.

»Teh posod premikali ne bomo, prepričani smo namreč, da smrad tistih nekaj minut, ko potniki čakajo na prihod mestnega avtobusa, ni neznosen, saj se s takšnim primerom, torej predlogom za umik posod zaradi smrada, ki moti praktično mimoidoče, srečujemo prvič,« so še povedali ob tem in dodali, da bodo še naprej skrbeli, da bodo na lokaciji redno, po urniku odvažali odpadke in tako vzdrževali higienski standard.