V Kmetijski zadrugi Rače so že vrsto let zavezani k temu, da prodajajo in pripravljajo meso in izdelke iz živali, ki so bile vzrejene izključno v Sloveniji. V času letošnje prašičje krize so tako bili pomemben in eden večjih odkupovalcev slovenskih prašičev, ki so jih zagotavljali sami in v sodelovanju z drugimi zadrugami.

V kmetijski zadrugi Rače so že vrsto let zavezani k temu, da prodajajo in pripravljajo meso in izdelke iz živali, ki so bile vzrejene izključno v Sloveniji. V času letošnje prašičje krize so tako bili pomemben in eden večjih odkupovalcev slovenskih prašičev, ki so jih zagotavljali sami in v sodelovanju z drugimi zadrugami.

Ob zavedanju, da so bile tradicionalne in stare recepture ne samo okusne, pač pa tudi zdravju bolj prijazne, so v kmetijski zadrugi Rače s pripravo velikonočne šunke začeli že v sredini meseca februarja.

Kakšna naj bo velikonočna šunka je stvar različnih interpretacij. Pri zadrugi Rače je klasično razsoljena, z dodanim poprom, kumino in lovori lista – meso najprej otrejo z začimbami, nato pa ga pustijo, da je več tednov potopljeno v razsolnico in da tako preidejo začimbe v notranjost mesa. Nato se meso obeša in prekajuje, in sicer po tradiciji v klasičnih dimnicah v katerih se zakuri z bukovimi drvmi.

Doma šunko kuhamo ali pečemo, da tudi hiša zadiši po praznikih. Nekako velja pravilo, da jo kuhamo glede na to koliko je težka – 1 kg je 1 ura rahlega vretja. Receptov in načinov je veliko, gre le za stvar okusa, za kaj se odločimo. Ohlajeno po tradicijo odnesemo skupaj z drugimi velikonočnimi dobrotami še na blagoslov in vse je pripravljeno za velikonočno pogostitev.

Pri kmetijski zadrugi Rače se zavedajo, da so občutljivi na vse spremembe, ki jih doletijo globalno in zelo podpirajo krožno gospodarstvo in lokalnega kmeta. Tako pomagajo našim domačim kmetom, da preko njihove prodajalne plasirajo na trg tudi druge velikonočne dobrote –kruh, hren, jajca, sire in pecivo.

Naj bo letošnja praznična miza okusna in čim bolj SLOVENSKA!

Naj bo letošnja praznična miza okusna in čim bolj SLOVENSKA!