Potem ko so se v zadnjih tednih v javnosti pojavili posnetki domnevnih spornih ravnanj oz. kršitve zakonodaje s področja zaščite živali na eni od prašičjih farm, za katerimi  stoji društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) oz. mednarodni projekt transparentnosti, poročamo o dogodku s Ptuja.

Še do ene javne objave posnetkov domnevnega mučenja živali je prišlo pretekli teden. Dogodek se je zgodil pretekli četrtek na Ptuju, pred hlevom Osemenjevalnega središča KGZS Zavoda Ptuj, kjer so zaposleni v osemenjevalnem središču za potrebe kataloga, ki ga izdajo vsako leto in s katerim tržijo njegove seme, fotografirali bika, težkega 1260 kilogramov. Omenjeni bik je sicer v teh dneh na ogled na sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Fotografiranje bika je opazila bralka in bila nad, kot pravi, srce parajočim prizorom zgrožena. V zapisu na Facebook profilu je med drugim navedla: “Dva moška sta na travniku želela slikati bika, eden ga je grobo vlekel za verigo, ki je imel speljano skozi nos, drugi-fotograf pa je stal zraven. Slišali so se kriki ubogega bika, katerega je gospod vlekel za nos iz katerega mu je od sile tekla tekočina.” Celoten zapis njene objave objavljamo v nadaljevanju:

Osemenjevalno središče: Inšpekcijski nadzor ni ugotovil nobene kršitve

Za pojasnila v zvezi z omenjenih dogodkom smo se obrnili na Osemenjevalno središče KGZS Zavoda Ptuj. Povedali so nam: “S fotografiranjem žive živali v hoji smo zaključili, čeprav gre za zahtevna fotografiranja, v petih minutah,” in dodali: “Bik pri tem absolutno ni trpel, je pa res, da bil vznemirjen, saj takšnih stvari ne počnemo vsak dan. Ko bika peljemo izven njegovega prostora, ki mu je domač, je rahlo vznemirjen. Vendarle je šlo za drugo podlago, ki je je vajen pri hoji, zraven so bili tudi ljudje. In v takšnih primerih uporabljamo rinko, ki mu jo vstavimo v nos, sicer pa v bikovem običajnem življenjskem prostoru tega sploh ne uporabljamo.”

Rinka deluje na način, da povzroči pritisk na nosni pretin (pregradna stena med obema nosnicama), kar pri živali refleksno povzroči, da stopi nazaj. Rinka torej služi umiritvi živali in varstvu delavcev pred nesrečo.

“Takšna žival je lahko smrtno nevarna, če ni zagotovljenih vseh varnostnih mehanizmov, ki so potrebni za njeno obvladovanje. Rinka je pri teh živalih predpisan način fiksacije, ki je opisan v vsej veterinarski in živinorejski literaturi. Nikjer ne obvladujejo bikov brez tega pripomočka. Rinka deluje na način, da povzroči pritisk na nosni pretin (pregradna stena med obema nosnicama), kar pri živali refleksno povzroči, da stopi nazaj. Rinka torej služi umiritvi živali in varstvu delavcev pred nesrečo. Ravnali smo odgovorno, po vseh pravilih stroke. V naši bližnji okolici sta se v zadnjih desetih letih zgodili  že dve smrtni nesreči, ker prej omenjenih predpisanih načinov niso uporabljali.”

Lahko povem, da niso ugotovili absolutno nobene kršitve in da so prijavo v celoti zavrgli.

“Gospe, ki je podala prijavo, smo poskušali na prijazen način razložiti, da je to naša služba, da smo gospodarska dejavnost in da moramo delati s temi živalmi. Nakar je dejala, da nas bo prijavila veterinarski in inšpekciji. S tem smo se strinjali, še več, tudi sami smo podali prijavo,” so še dejali v osemenjevalnem središču.

V Osemenjevalnem središču KGZS Zavoda Ptuj so nam povedali, da je bil pri njih že opravljen izredni inšpekcijski nadzor. “Lahko povem, da niso ugotovili absolutno nobene kršitve in da so prijavo v celoti zavrgli.

Bralka trdi, da jo je v času, ko je pisala prijavo na veterinarsko inšpekcijo, ustrahoval moški z nožem

Zgodba pa ima še nadaljevanje. Iz policijskega zapisnika, ki smo ga uspeli pridobiti v naše uredništvu, je razvidno, da je bralka na policijo podala prijavo dogodka, ki je sledil po fotografiranju. V zapisniku je omenjeno, da bralka trdi, da je zatem, ko sta s hčerko odšli v avto, kjer je pisala prijavo na veterinarsko inšpekcijo, mimo njenega parkiranega vozila šel moški, ki je v rokah držal večji nož, dolžine približno 30 centimetrov. “Odšel je do množice moških, ki so prej vpili na mene naj izginem in drugo. Omenjeni moški z nožem v roki se je nato nekaj časa pogovarjal z omenjeno množico moških, nakar je prišel nazaj do mojega vozila, v katerem sva se nahajali s hčerko. Nato je moški z nožem v roki hodil za mojim vozilom sem ter tja in gledal v vozilo. Prav tako je moški z nožem v roki fotografiral moje vozilo (fotografiral je registrsko tablico in notranjost vozila). Med tem nisem upala stopiti iz vozila. Počutila sem se ogroženo, saj so me pred tem že odganjali, naj zapustim kraj dogodka, katerega nisem hotela zaradi prijave inšpekcijski službi. Nato sem kraj le zapustila, saj sem se ustrašila groženj …” je med drugim navedeno v zapisniku.

Na KGZ Ptuj vse očitke odločno zavračajo

In kako na vse to odgovarjajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj? Direktor zavoda Andrej Rebernišek vse očitke odločno zanika: “Res je sicer, da je naš zaposleni fotografiral njeno registrsko tablico, to pa samo zato, ker ga je ona začela prva fotografirati. Vse se je dogajalo na našem zemljišču, na našem delovnem prostoru, delavec pa je šel mimo parkiranega avtomobila brusit nož in sploh ni vedel, kaj se dogaja. Na srečo je dvorišče pod video nadzorom, tako da obstajajo video posnetki domnevnega incidenta, ki dokazujejo , kaj se je dejansko dogajalo na dvorišču KGZS Zavoda Ptuj. Gospa je s tem, ko je fotografirala preko ograje, povzročila nemir pri naših zaposlenih in motenje delovnega procesa.”

Vse se je dogajalo na našem zemljišču, na našem delovnem prostoru, delavec pa je šel mimo parkiranega avtomobila brusit nož in sploh ni vedel, kaj se dogaja.

Ob tem direktor ptujskega kmetijskega zavoda pravi: “Opažamo, da ljudi naš delovni proces, ki ga opravljamo v skladu z mednarodno veterinarsko prakso, moti. Dogaja se, da naše zaposlene vznemirjajo in jih želijo prikazati kot mučitelje živali, kar je za nas nedopustno. Imamo velike živali teže čez tisoč kilogramov. Delo z njimi je posebno, predpisano z mednarodnimi standardi.”