Letošnje 62. Kurentovanje na Ptuju je bilo zaradi znanih razlogov znova okrnjeno. Kljub temu pa so zlasti preteklo nedeljo Ptuj preplavile številne maske. Uradne tradicionalne mednarodne nedeljske povorke ni bilo, je pa ta potekala v organizaciji društev in po nekaterih ocenah se je je udeležilo okli 1.200 mask. Za primerjavo; v preteklih letih se je nedeljske mednarodne povorke udeležilo med tri in štiri tisoč mask, največ v času jubilejnega, 60. Kurentovanja. Takrat je bil Ptuj, po besedah Branka Brumna, predsednika Kurentovanja in generalnega sekretarja Združenja evropskih karnevalskih mest, največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem. “Vsa leta smo gostili laufarje, škoromate, kosce iz Dobove, … skratka, imeli smo prikaz ptujske, slovenske, evropske ter svetovne pustne kulturne dediščine, letos pa smo bili v omejenem obsegu deležni le prikaza pustne kulturne dediščine Ptuja in okolice. Lonely Planet je leta 2016 med 120 karnevali Kurentovanje na Ptuju izbral kot tretjega najatraktivnejšega v Evropi in sedmega na svetu.”

Za organizacijo Kurentovanja je potrebno celoletno delo

Po Brumnovih besedah letos prej govorimo o Nekurentovanju, saj je organizacijski odbor prireditev odpovedal. Za resne priprave na mednarodni pustni festival s štirimi povorkami, z Artfestom, z več kot 50 prireditvami javnega pomena je namreč potrebno celoletno delo. “Tega letos nismo mogli narediti, saj so bile tako v Sloveniji kot Evropi še 15. januarja, ko smo imeli odločilni sestanek, prepovedi javnih množičnih zbiranj in javnih prireditev. Zato se je potem zgodila samoorganizacija s strani Zveze društev kurentov, Sveta princev karnevala in skupin, da smo bili deležni prikaza vsaj ptujske kulturne dediščine na čelu s kurentom.”

Upam, da so ljudje spoznali, da ograje postavljamo zgolj iz varnostnih razlogov.

Dogajanje v karnevalski dvorani je bilo potrebno v celoti odpovedati, čeprav sta pretekli vikend tam potekali dve prireditvi. V sredo, na dnevu kurentov, pa je bilo na mestnem trgu in v ptujskem starem mestnem jedru okoli 700 kurentov, zbralo pa se je približno 5 tisoč ljudi. “Ljudem je bilo sicer všeč, da ni bilo ograj in drugih omejitev, da so imeli več pristnega stika z maskami, vendar sem se ob tem v sredo, ob številnih kurentih in otrocih v prvi vrsti, počutil nelagodno. Upam, da so ljudje spoznali, da ograje postavljamo zgolj iz varnostnih razlogov.”

“Ptuj si v prihodnje znova zasluži mednarodni pustni festival in ne zgolj lokalne zgodbe”

Kurentovanje si je v zadnjih 60 letih ustvarilo renome mednarodnega pustnega festivala pod pokroviteljstvom Unesca in Evropske federacije karnevalskih mest. Ob kurentih smo bili pred korona obdobjem deležni obiska še treh Unesco zaščitenih etnografskih likov, beneški mask, skupin iz Bolivije, Venezuele, …, s katerimi smo na Ptuj v času 60. Kurentovanja v enajstih dneh pripeljali tudi do 100 tisoč obiskovalcev. “To je recimo dvakrat več kot je letni obisk muzeja na Ptujskem gradu, ki je sicer eden izmed najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji.”

Je pa res, da se je v zadnjih dveh letih pri ljudeh ponotranjila izjemna pustna dediščina Ptuja, ker smo bili pač deležni le tega.

“Verjamem, da si Ptuj s svojimi kadrovskimi, organizacijskimi, marketinškimi in drugimi resursi zasluži mednarodni pustni festival in ne zgolj lokalne zgodbe, ki smo ji bili priča letos. Vesel pa sem, da smo imeli vsaj to. Seveda pa širša zgodba pomeni angažiranje občinskega vodstva, zavoda za turizem, sponzorjev, skupin, če pa bomo poslušali zgolj trenutna zadovoljstva, pa se bojim, da zna prireditev iti v smer, ki je avtohtona v Markovcih. Je pa res, da se je v zadnjih dveh letih pri ljudeh ponotranjila izjemna pustna dediščina Ptuja, ker smo bili pač deležni le tega,” še pravi Branko Brumen.

Mestna oblast se danes vrača županji

Spomnimo, da je županja Ptuja Nuška Gajšek 19. februarja za čas 62. Kurentovanja simbolično predala ključ mesta in s tem mestno oblast v pustnemu času 18. princu ptujskega karnevala, vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu. Na današnji pustni torek pa je prišel čas, ko bo oblast prevzela nazaj. Ob 11.00 uri bo pred ptujsko Mestno hišo tradicionalni prevzem mestne oblasti med županjo Nuško Gajšek in princem vitezom Hinkom Sodinskim plemenitim Gallom.

FB/Kurentovanje