4°C

Preverili smo katera podjetja v Mariboru bodo letos radodarna z božičnico, ter kje te ne bo

07.12.2017 ob 07:35 07.12.2017 ob 08:31
Podjetja v Mariboru smo povprašali, ali bodo izplačali denarne nagrade za delavce. Nekaj se jih bo o tem še odločalo, nekaj pa je povedalo, da letos božičnice ne bo. Se pa najdejo tudi takšna, ki so nagrado že izplačala.

Podjetja v Mariboru smo povprašali, ali bodo izplačali denarne nagrade za delavce. Nekaj se jih bo o tem še odločalo, nekaj pa je povedalo, da letos božičnice ne bo. Se pa najdejo tudi takšna, ki so nagrado že izplačala. Pa preverimo kaj so nam odgovorili. Iz Pogrebnega podjetja Maribor so nam poslali odgovor: “Sporočamo vam, da Pogrebno podjetje Maribor d.d. v letu 2017 ne bo izplačalo božičnice.”

V mariborskem komunalnem podjetju Snaga so nam pojasnili: “Skladno s kolektivno pogodbo v Snagi izplačujemo poslovno uspešnost. Pogoj za izplačilo je uspešnost poslovanja podjetja, na podlagi katere se odloča o izplačilu in višini izplačila. Glede na dosežen poslovni rezultat v prvih desetih mesecih tega leta še ni jasno, ali bodo izpolnjeni pogoji za izplačilo poslovne uspešnosti, kakor tudi ne višina morebitnega izplačila. To bomo vedeli približno v sredini januarja 2018 in se tedaj tudi odločali o morebitnem izplačilu.”

Vsi v Henklu so prejeli denarno nagrado že novembra. “Vsak delavec je v mesecu novembru prejel božičnico v višini 845 eur bruto,” je pojasnila HR manager Henkel Adria Regije, Blanka Žerjav. Ker pa je letos božičnica, ki ne preseže 70 odstotkov povprečne plače, oproščena dohodnine, so tokrat vsi dobili v žep več evrov.

Nigrad letos izplačal nagrado za 160 letnico obstoja

V Nigradu še ne vedo kako se bo končalo leto, kot nam je pojasnil Matjaž Krevelj: “V tem trenutku vam ne morem povedat ali bodo letos izplačane božičnice, ker se bodo do zadnjega dne borili, da bo rezultat poslovnega leta 2017 za družbo Nigrad d.d. pozitiven. Na podlagi končnega rezultata se bomo z sindikati uskladili ali bo božičnica izvedljiva ali ne. Je pa podjetje Nigrad d.d. v mesecu decembru izplačal 160,00 eur neto vsem delavcem, za 160 let obstoja in delovanja družbe Nigrad d.d.”

Iz Elektra Maribor so nam sporočili: “V družbi ne izplačujemo božičnice. V skladu z veljavno kolektivno pogodbo je v primeru doseganja začrtanih poslovnih ciljev predvidena nagrada ob zaključku leta. Višina se uskladi z reprezentativnim sindikatom. Za leto 2017 ta odločitev še ni bila sprejeta.”

Direktor Mariborskega vodovoda, Danilo Burnač nam je pojasnil, da letos tako kot lani ne bodo izplačali božičnice. Uprava Zavarovalnice Sava pa o tem še ni odločala, zato nam odgovorov niso mogli podati.

“V podjetju Marprom trenutno izvajamo nekaj večjih investicij (predvsem na Mariborskem Pohorju), prav tako smo nedavno prevzeli tudi nove dejavnosti na področju javnih parkirišč in zaposlili nove sodelavce. Vse to je vplivalo na finančno situacijo podjetja, ki v tem trenutku žal ne omogoča izplačila božičnice. Si bomo pa v okviru zmožnosti prizadevali, da takšno nagrado oziroma stimulacijo zaposlenim izplačamo v letu, ki prihaja,” pa so letošnjo neizplačilo pojasnili v Marpromu.

Nagrada bo v Energetiki Maribor, v Novi KBM in DEM na vprašanja niso odgovorili

Točnih informacij niso imeli niti na Pošti Slovenije, a so pa pojasnili, koliko je bilo povprečno izplačilo za poslovno uspešnost do zdaj: “Zaenkrat še ne moremo podati informacije glede izplačila iz naslova poslovne uspešnosti oz. t. i. božičnice, 13. plače pa Pošta Slovenije ni izplačevala. Za lansko leto je Pošta Slovenije zaposlenim izplačala poslovno uspešnost v mesecu januarju letos. Zaposleni so za uspešno poslovanje v preteklem letu prejeli del plače iz naslova poslovne uspešnosti v višini 1,5 mio EUR (II. bruto). Neto izplačilo poslovne uspešnosti zaposlenim je bilo v povprečju približno 180 EUR neto in je bilo odvisno od prisotnosti na delu.”

Alan Perc iz Energetike Maribor pa je povedal, da božičnica bo, a o višini še ne morejo govoriti: “Energetika Maribor bo letos glede na dobre poslovne rezultate izplačala nagrado za uspešnost, katere višina pa bo odvisna od doseženega poslovnega rezultata. Izplačilo zaposlenim bo v mesecu januarju.”
Vprašanja o božičnicah smo naslovili tudi na Novo KBM in Dravske elektrarne Maribor, od koder v zahtevanem roku nismo dobili odgovorov. V telefonskem pogovoru so nam sicer v banki povedali, da o tem trenutno ravno odločajo in bo več znano najverjetneje v prihodnjih dneh.

Top tedna

Ali ste bili v ponedeljek na Jezdarski cesti?

V ponedeljek zjutraj je bil pri Fakulteti za zdravstvene vede na delu nepridiprav, ste ga videli?

Nova stavka učiteljev: »Naj vsak mesec jemljem dopust? Ne.«

Starše iz Maribora smo povprašali kaj menijo o stavki, ki je ponovno napovedana. V njej bo po napo...

FOTO: Parkiranje na Kardeljevi nočna mora stanovalcev, redarji ne počivajo

Zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov so stanovalci Kardeljeve prisiljeni parkirati svoja vozila na...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO in VIDEO: Danes v Mariboru odmevali bobni in dobra glasba

V sredo prihodnji teden se bomo prepustili navdihu, se prelevili v pesnike, namesto z evri pa bomo n...

Dobra novica za gasilce, objavljen razpis za sofinanciranje gasilske opreme

Ministrstvo za obrambo je v današnjem uradnem listu objavilo razpis za sofinanciranje gasilske zaš...

POZOR: Arso izdal opozorilo za ta vikend

Padavine, ki so zajele državo in se bodo nadaljevale tudi v soboto, bodo prinesle naraščanja neka...