Pred dnevi smo objavili prispevek o problematičnem zbiranju denarja za Gala iz Dupleka, ki bi moral na drago operacijo rok v ZDA. Zapisali smo, da je Galova mamica Nataša Vrbnjak Šteflič dejala, da je Švikartovo pogosto, običajno vsak ponedeljek, poklicala in jo vprašala, kako je z zbiranjem denarja za njenega sina, a ji skupnega zneska ni posredovala. »Nikoli mi ga tudi ni javljala. Celo nadrla me je. Odgovorila mi je, da gre za njene osebne račune in zato nimam pravice do vpogleda,« je dejala in dodala, da jo je vselej zanimal skupni znesek zbranega denarja, ne pa koliko so zbrali samo zadnji teden.

Najprej vse zanikala, sedaj priznanje

Po drugi strani pa je predsednica društva MAUS Nataša Švikart za Maribor24 dejala: »Zanikam, da bi bile v delovanju društva kakršnekoli nepravilnosti in zanikam, da smo netransparentni.«

In sedaj? Priznanje, ki ga je očitno na dan privedel pritisk medijev. Po naši objavi so o zadevi poročali še na Svetu na Kanalu a, na poročilih 24ur in na Siolu. Galova mama je danes, kot poročajo na 24ur, odkorakala na policijsko postajo in ovadila predsednico društva MAUS. Kot poročajo, sta se s Galova mati in Švikarotva včeraj sestali, ta ji je v vpogled prinesla bančne izpiske in ji hkrati priznala, da je z računa meseca julija vzela kar 30.000 evrov. Denar naj bi potrebovala, da bi rešila svoj stanovanjski problem, potem ko se je razšla s bivšim partnerjem, in za tiskanje knjig. Poudarila pa naj bi, da si je denar le sposodila, ni ga ukradla, Galovi mami pa je dala podpisano izjavo, v kateri piše, da bo denar v najkrajšem možnem času tudi vrnila.

Na Facebooku zgolj: “Akcija zbiranja sredstev je zaključena”

Galovi starši so sodelovanje z društvom seveda prekinili, društvo MAUS pa je na svojem Facebooku tako zapisalo, da je akcija zbiranja sredstev za Gala zaključena. Ob tem se je vsem še zahvalila za pomoč. Preostali denar bo Švikartova nakazala Galovi mami. Po besedah Švikartove so zbrali 62.250 evrov, zaradi izposojenega denarja jih je tako ostalo 30.000 manj. Od tega denarja so 8.945 evrov za akontacijo plačali že v ZDA, torej na računu ostane le še 22.000 evrov. Kot smo poročali, je sicer tudi Galova mama zbirala denar za Gala, a nihče ne ve, koliko.