Danes, 22. marca, obeležujemo svetovni dan voda. Čeprav vsako leto ob tem dnevu stečejo številne dejavnosti, so jih bili letos na Mariborskem vodovodu primorani potisniti v ozadje. Kot pojasnijo to ne pomeni, da so pozabili na svetovni dan vode in pomembnost zadostnih količin pitne vode.»Prav sedaj je pravi čas, da se zavemo kako pomembna je ta preveč samoumevna dobrina,« poudarjajo.

Sistem oskrbe s pitno vodo deluje nemoteno

V teh težkih dneh 168 zaposlenih Mariborskega vodovoda skrbi, da nam iz pip teče pitna voda, ki je pomembna tudi za preprečevanje različnih obolenj. Zavedajo se, da je oskrba s pitno vodo ena izmed ključnih dejavnosti, zato svoje delo v tem kritičnem času izvajajo po najvišjih kriteriji in tako, da bo lahko sistem oskrbe s pitno vodo deloval nemoteno. »Si predstavljate, da si v tem obdobju, ko je higiena najpomembnejša, ne morete temeljito umiti rok?«

»Zagotovili smo dezinfekcija sredstva in predpisali redno ter temeljito razkuževanje rok. V vodooskrbne objekte s prosto gladino (vodohrane) se vstopa samo izjemoma, vse kontrolne preglede se izvaja v vodooskrbnih objektih, kjer ni neposrednega stika s pitno vodo«.

Sprejeli več preventivnih ukrepov

»Sektor oskrbe s pitno vodo sodi v kritično infrastrukturo saj moramo ne glede na kritične razmere zagotavljati 24 ur na dan skladno in varno pitno vodo. Mariborski vodovod je izvajalec bistvene javne storitve in delujemo skladno z izdelanimi načrti ter navodili, dosledno pa upoštevamo tudi navodila in priporočila pristojnih služb,« zapišejo in dodajo, da so sprejeli več preventivnih ukrepov tako za zaščito zaposlenih kot strank.

Ščitijo vodo pred škodljivimi vplivi

Kljub temu, da po zbranih podatkih ni jasno, ali se lahko novi koronavirus prenaša tudi preko pitne vode, v Mariborskem vodovodu izvajajo preventivne ukrepe tudi za zaščito pitne vode, ki jo distribuirajo. »Zaposleni pri svojem delu striktno uporabljajo osebno zaščitno opremo. Zagotovili smo dezinfekcija sredstva in predpisali redno ter temeljito razkuževanje rok. V vodooskrbne objekte s prosto gladino (vodohrane) se vstopa samo izjemoma, vse kontrolne preglede se izvaja v vodooskrbnih objektih, kjer ni neposrednega stika s pitno vodo. S tem dodatnim ukrepom se trudimo – ščitimo vodo pred različnimi morebitno škodljivimi vplivi.«

Ob tem pojasnijo, da Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano zaenkrat nemoteno vrši vzorčenje in analize pitne vode. »Vsi vzorci se jemljejo zgolj na lokacijah, kjer ni neposrednega vpliva na skladnost pitne vode.«

»Apeliramo na vas, da letos ta dan praznujemo drugače. Spomnimo se, da pitna voda ni samoumevna. Spomnimo se, da smo zato, da po ceveh priteče zadostne količine varne pitne vode, zadolženi tudi zaposleni Mariborskega vodovoda,« zapišejo ob koncu.

V teh dneh spodbujajo elektronski način komuniciranja z družbo Mariborski vodovod. Kontaktirate jih lahko preko elektronske pošte oziroma jim pišete na [email protected]. V primeru dodatnih vprašanj jih lahko pokličete tudi na telefonsko številko 080 19 51 med delavniki po 15.00 uri.