Na razpis za nadgradnjo glavne železniške postaje v Mariboru, ki naj bi po novem imela tri perone, do začetka tega tedna ni prispela nobena ponudba.

Slika je simbolična

Na razpis za nadgradnjo glavne železniške postaje v Mariboru, ki naj bi po novem imela tri perone, do začetka tega tedna ni prispela nobena ponudba. “Rok za oddajo ponudb za predmetno javno naročilo je podaljšan do 12. marca,” so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo. Javno naročilo so objavili konec decembra, prvi določeni rok za oddajo ponudb za izvedbo je potekel 5. februarja.

Progovni odsek Maribor – Počehova

Javno naročilo poleg nadgradnje glavne železniške postaje v središču Maribora obsega še nadgradnjo postaje v mestni četrti Tezno in progovnega odseka Maribor – Počehova. Ocenjena skupna vrednost projekta, sodeč po objavi na portalu javnih naročil, je 36,5 milijona evrov brez DDV. Investicijo naj bi financirala država s sredstvi EU.

Kot je med lanskim obiskom v Mariboru povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, je glavni cilj posodobitve glavne železniške postaje v Mariboru in posledično postaje v mestni četrti Tezno, da se tovorni promet umakne iz središča mesta.

Predvidene nove infrastrukture

Na postaji je poleg izgradnje dodatnega perona ter obnove vhodne avle in obstoječega podhoda med drugim predvidena tudi postavitev dvigal, tekočih stopnic in druge infrastrukture za lažji dostop za gibalno ovirane osebe, prav tako naj bi posodobili signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave ter postavili dodatne zaščitne ograje.

STA