Razgledi Maribora. Odmik od ustaljene vedute. je naslov sveže razstave v Galeriji Media Nox. Nekonvencionalne podobe mesta, ki so jih ustvarili priznani umetniki, vse od Bojana Golije, Janka Andreja Jelnikarja, Petra Lešnika, Dragiše Modrinjaka, Nataše Prosenc Stearn in Ota Rimeleta, bodo na ogled že ta teden, otvoritev bo namreč v sredo, 15. januarja 2020, ob 18. uri, v Galeriji Media Nox na Židovskem trgu.

Slavnostna otvoritev

Otvoritev pa ne bo pozdravila le razstave umetniških del – dogodek namreč obeležuje 10. obletnico ustanovitve Oddelka za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, zato bo razstavo slovesno odprl dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, dr. Darko Friš, dogajanje pa bo pospremila tudi slavnostna govorka, izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki.

Mladi kustosi

Sodelujejo pa tudi študentje 3. letnika prve stopnje in 2. letnika druge stopnje Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru ki so v sklopu predmetov Praktično usposabljanje ter Muzeologija in konservatorstvo in v okviru projekta Mladi kustos galerije Media Nox pripravili razstavo.

»Na razstavi Razgledi Maribora. Odmik od ustaljene vedute so razstavljena izbrana dela, ki prikazujejo fragmentarne poglede na mesto, od konca 50. let 20. stoletja pa vse do danes. Na razstavi lahko obiskovalci pričakujejo predvsem bolj neustaljene pristope avtorjev k pogledu na mesto in predvsem skozi različne medije, torej slikarstva, grafike, fotografije in videa,« pove Jure Donša, ki kot kustos sodeluje pri prihajajoči razstavi.

Umetniške podobe našega mesta si boste v  Galeriji Media Nox lahko ogledali vse do 9. januarja 2020.

Študentje Jure Donša, Maša Novak, Nike Duh, Alja Grašič, Ana Kristofič, Nejc Lazar, Barbara Lešnik in Peter Škobar so razstavo Razgledi Maribora. Odmik od ustaljene vedute. pripravili pod mentorstvom asist. dr. Gorazda Benceja, Petre Čeh, prof. umet. zgod., doc. dr. Mateje Kos Zabel in izr. prof. dr. Polone Vidmar.