Pred časom smo na našem portalu objavili izpoved bivše zaposlene v podjetju April, ki je dejala, da je srečna, da se je odločila zaključili psihično trpljenje, tokrat objavljamo novosti povezane z omenjenim podjetjem. Portal vecer.com namreč poroča, da je večina zaposlenih v podjetju prenehala delati, saj niso prejeli v celoti plače za avgust. V podjetju je sicer zaposlenih okoli 100 delavcev.

V solzah ostale pri strojih

Za omenjen mesec jim je namreč delodajalec izplačal le tretjino plače. Ta je v osnovi minimalna, subvencionirati jih mora država. Včeraj naj bi tako pred zaposlene stopila lastnik Ljubo Javoršek in direktorica Sabina Šegula Emeršič in jim povedala, da naj prekinejo delo, odidejo domov ter da jim v sredo ni potrebno priti, saj bodo vrata podjetja zaprta.

Kot še poroca vecer.com jih je nekaj vzelo svoje osebne stvari in odšlo, večina pa jih je v solzah ostala pri šivalnih strojih. Dejale so, da delovnega mesta ne bodo zapustile vse dokler ne dobijo pismenega potrdila, bojijo se namreč odpovedi iz krivdnih razlogov, saj bi s tem izgubile pravice na zavodu za zaposlovanje.

Upor z ustavitvijo dela se je zgodil že prejšnji četrtek, ko so delavke zahtevale plačilo. Takrat naj bi jim Javoršek povedal, da podjetje denarja nima in da razlike ne bo oziroma je ne more izplačati. “Nekatere so mu s solzami v očeh povedale, da nimajo niti za bencin ali avtobusno vozovnico, da bi se lahko pripeljale na delo. Lastnik naj bi jim bil večkrat ponovil, da on denarja nima, da mu naročniki ne plačujejo, denarja pa ni tudi zato, ker ga nekateri tožarijo po medijih in prijavljajo na inšpektorat,” še zapišejo.

Vodstvo naj bi sicer zaposlenim očitalo, da ne dosegajo norm. Z vprašanji so se obrnili na lastnika, ki je za vecer.com dejal: “Še to hočete uničiti? Ste naredili, kar ste naredili vi in vaši kolegi.”.

Z nasveti jim bodo poskušali pomagati v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), območne organizacije Podravje in Koroška. “Razumem spontano ustavitev dela, vendar so za stavko predpisana določena pravila, ki jim je treba slediti. Sklicati morajo stavkovni odbor, postaviti zahteve, napovedati stavko in v času do stavke z delodajalcem voditi aktivnosti, da se stavka ne zgodi. Kljub temu pa menim, da delavci ne morejo biti sankcionirani, ker ne delajo, saj jih je mogoče razumeti,” je dejal Boštjan Medik, izvršni sekretar za teritorialno organiziranost Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.