V letošnjem letu je po dveh letih premora ponovno potekalo tekmovanje za evropski pokal v twirlingu (pod okriljem World Baton Twirling Federation), in sicer v Blanesu v Španiji. Za udeležbo na tekmovanju so morali tekmovalci in tekmovalke že na državnem prvenstvu pokazati visok nivo znanja  – za uvrstitev na evropski pokal se je bilo potrebno uvrstiti na 1. 2. ali 3. mesto v državi in hkrati doseči dovolj visoko oceno nastopa. To je uspelo tudi šestim dekletom iz dveh zelo uspešnih klubov, ki delujeta na Štajerskem. Gre za Mažoretni in twirling klub Benedikt in Mažoretno in twirling skupino občine Pesnice, njihova trenerka je Lana Žabčič.

Nika Vezovnik in Lana Žabčič sta se uvrstili v sobotni finale

Dekleta so se postavila ob bok 900 tekmovalkam in tekmovalcem iz 17 evropskih držav. Tekmovanje se je začelo v torek, 6. julija, z otvoritvijo, v sredo pa so že potekale prve kvalifikacije. Vsa dekleta so pokazala veliko znanja in so v močni konkurenci dosegla odlična mesta: Eva Kociper 17. mesto (Solo 2 palici B youth), Ana Lorbek 17. mesto (Solo 2 palici B junior), Manca Čuješ 27. mesto (Solo 2 palici B junior) in Sergeja Pauman 18. mesto (Solo A Senior). Sergeja je nastopila tudi v kategoriji Solo 2 palici B Senior, kjer je le za las zgrešila uvrstitev v finale in na koncu zasedla 11. mesto. Nika Vezovnik in Lana Žabčič pa sta se uvrstili v sobotni finale, kjer je Nika Vezovnik dosegla 5. mesto (Solo 2 palici A youth), Lana Žabčič pa 6. mesto v kategoriji Solo 2 palici A Adult in 5. mesto v kategoriji Solo A Adult.

“Z doseženimi rezultati smo zelo zadovoljni in ponosni na naše tekmovalke, saj so pokazale, da premorejo dovolj znanja in spretnosti, da se lahko kosajo s tekmovalkami iz držav, kot so Francija, Italija in Španija, kjer je twirling zelo popularen šport. Verjamemo, da so si dekleta nabrala veliko izkušenj in da bodo pridno trenirala še naprej ter nas tudi naslednje leto razveseljevala z dobrimi rezultati. Morda pa bodo njihovi uspehi še koga navdušili, da se jeseni priključi našim treningom,” so ob tem povedali v  MTK Benedikt in MTSO Pesnica.