Pesnica

FOTO: Pesniški župan se je poklonil v Sarajevu ubitemu novinarju Štandekerju

Damjan Veršič, 14.06.23 ob 10:23

Ivo Štandeker, ki se je rodil v Pesnici pri Mariboru, je postal povezovalec med Slovenskim društvom Cankar iz Sarajeva in društvi v pesniški občini.

FOTO: Pesniški župan se je poklonil v Sarajevu ubitemu novinarju Štandekerju

16. junija bo minilo 31 let, odkar je med vojno v BiH zaradi eksplozije granate umrl slovenski novinar Ivo Štandeker. Vojnega dopisnika Mladine so v sarajevskem naselju Dobrinja zadeli drobci granate, izstreljene s srbskih položajev. Umrl je med prevozom v vojaško bolnišnico pri Sarajevu. Poleg Štandekerja je bila v napadu ranjena tudi ameriška fotoreporterka Jana Schneider, s katero sta pred tem več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine. Mirjana Babić, ki je s svojim vozilom poskušala rešiti ranjena novinarja, je takrat za STA povedala, da ju je želela odpeljati v mestno bolnišnico, a so jo Srbi ustavili na prvi barikadi. Vse tri so pod prisilo odpeljali najprej na Ilidžo, nato pa v kakih deset kilometrov oddaljeni planinski dom, kjer so imeli po navedbah Babićeve sprejemni center. Babićevo so nato izpustili, agonija ranjenih novinarjev pa se je po več urah poskusa prevoza v klinični center v Sarajevu končala s Štandekerjevo smrtjo. Schneiderjeva, ki je v napadu skoraj izgubila nogo, je kasneje povedala, da sta na usodni dan s Štandekerjem skušala priti do točke, od koder bi lahko fotografirala vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

FOTO: SD Cankar Sarajevo

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Pesnici pri Mariboru. Za revijo Mladina je začel delati leta 1987. Najprej je pisal članke o stripovski kulturi, štiri leta je bil urednik Zadnje strani, najbolj odmevne časopisne rubrike osemdesetih let, in kasneje urednik mednarodne priloge World Media. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije, 2019 je prejel plaketo mesta Sarajeva. Leta 2011 so na kraju, kjer ga je zadela granata, postavili spominsko ploščo. Za Mladino je med drugim pisal reportaže in intervjuje o jugoslovanski politični emigraciji in afriških misijonarjih, zapisoval pa je tudi sodobno zgodovino Balkana. Z začetkom vojne v Sloveniji je postal tudi vojni poročevalec, ki je kot očividec poročal z bojišč od Šentilja, Osijeka in Vukovarja do Dubrovnika in Sarajeva.

Štandeker je postal povezovalec med Slovenskim društvom Cankar iz Sarajeva in društvi v pesniški občini

Župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak je v ponedeljek skupaj s predstavniki Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva, Slovenskega veleposlaništva v BIH, predstavniki mestne skupnosti Dobrinja in Občine Novi Grad iz Sarajeva položil vence na kraj, kjer je bil Štandeker 16. junija hudo ranjen. Za obeležje, ki je postavljeno izven pokopališča, v urbanem naselju, lepo skrbijo prav predstavniki Slovenskega društva Cankar.  Na spominski plošči je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila: “Rad imam mesta, ne pa tudi tistih, ki jih uničujejo.” Pesniški župan nam je povedal, da so bili enotnega mnenja, da je v vsaki vojni najpomembneje, da pride resnica na dan. “Za to si je Štandeker zelo prizadeval in to je tudi razlog, da ga v Sarajevu tako častijo. Pravijo, da če ne bi bilo njega in kasneje njemu podobnih, resnica iz Sarajeva in obleganih območij Bosne sploh ne bi prišla na dan v takšni veličini, kot je bila. Verjetno bi vojna trajala še dlje časa.”

Pravijo, da če ne bi bilo njega in kasneje njemu podobnih, resnica iz Sarajeva in obleganih območij Bosne sploh ne bi prišla na dan v takšni veličini, kot je bila.

Žmak še pravi, da je Štandeker, čeprav ga ni več med nami, postal povezovalec med Slovenskim društvom Cankar iz Sarajeva in društvi v pesniški občini. Predstavniki društva iz Sarajeva so se letos maja že mudili v Pesnici in Pernici, ustavili so se tudi v Ljubljani, kjer jih je sprejel tamkajšnji župan, in pa v Gradcu, ogledali so si še rojstno hišo Ivana Cankarja v Vrhniki. “Dogovorili smo se, da se bomo več družili na društvenem nivoju. Da se ne bomo samo obiskovali ob obletnici, ampak se tudi sicer prijateljsko družili. Obljubili so nam, da še pridejo v Slovenijo.” Občina Pesnica je ob obisku Novi Grada s strani Slovenskega društva Cankar prejela posebno zahvalo za dobre meddržavne in bratske odnose.

 

FOTO: Občina Pesnica

FOTO: Občina Pesnica

FOTO: Občina Pesnica

FOTO: Občina Pesnica

FOTO: SD Cankar Sarajevo

FOTO: SD Cankar Sarajevo

Spomnimo, da so v Pesnici Ivu Štandekerju v lanskem letu posthumno podelili naziv častni občan Občine Pesnica.