6°C

Okrogla obletnica Ledne dvorane in Dvorane Tabor

01.10.2014 ob 06:52
Prva je stara 40 let, druga pa 30 let. Obe dvorani že več let čakata na obnovo. Ob jubileju so v Dvorani Tabor pripravili razstavo, ki jo bodo otvorili v petek.

Mariborski Ledna dvorana in Dvorana Tabor letos obeležujeta okroglo obletnico delovanja. Prva je stara 40 let, druga pa 30 let. V vseh teh letih sta objekta gostila več tisoč dogodkov in več milijonov gledalcev in športnikov. Ob jubileju so v Dvorani Tabor pripravili razstavo, ki jo bodo otvorili v petek.
V Mariboru so leta 1964 pripravili prve načrte za izgradnjo umetnega drsališča in postavili temelje, medtem ko se je dejanska gradnja začela deset let kasneje. Drsališče so uradno odprli 29. novembra 1974. Ledna dvorana je v 40 letih gostila številna svetovna prvenstva, hokejske tekme, tečaje drsanja in zabavne dogodke. Do danes jo je obiskalo več kot 1,5 milijona ljudi.
Temeljni kamen za Dvorano Tabor je bil položen leta 1979, graditi pa so jo začeli štiri leta kasneje. Odprli so jo 4. julija 1984 s košarkarsko tekmo reprezentance Jugoslavije in ameriške selekcije Nit Nike.
Temeljni kamen za Dvorano Tabor je bil položen leta 1979, graditi pa so jo začeli štiri leta kasneje. Odprli so jo 4. julija 1984 s košarkarsko tekmo reprezentance Jugoslavije in ameriške selekcije Nit Nike. V 30 letih so se v dvorani odvile številne tako športne kot zabavne prireditve, gostila je tudi pomembna svetovna in evropska prvenstva. Do danes so v dvorani, ki ima 3800 sedežev, našteli skoraj 7 milijonov obiskovalcev.
Obe dvorani sodita pod okrilje javnega zavoda Športni objekti Maribor. “Dvorani še vedno predstavljata osrčje športnih aktivnosti v Mariboru ter sta zatočišče za vadbo, prostor za druženje in prizorišče številnih domačih in mednarodnih športnih in kulturnih prireditev,” je ob jubileju povedal direktor Športnih objektov Maribor, Anton Knez.
Obe dvorani že več let čakata na obnovo
Obe dvorani že več let čakata na obnovo. Za sanacijo in rekonstrukcijo Dvorane Tabor imajo že pridobljeno gradbeno dovoljenje, vendar jim ni uspelo, da bi v ta namen izkoristili nedavno evropsko košarkarsko prvenstvo, saj niso bili izbrani za gostitelja tekem. Investicija se ocenjuje na okoli 7 milijonov evrov. Prizadevajo si tudi za dokončanje dozidave sosednje Ledne dvorane, kjer bi radi dokončali južni del z novo ledeno ploskvijo in dodatnimi prostori. Investicija se ocenjuje na 4,5 milijona evrov.
Športni objekti Maribor se medtem poslavljajo od poletne sezone. Edino odprto kopališče, Mariborski otok, je kljub slabemu vremenu v 45 kopalnih dneh obiskalo skoraj 17.000 ljudi. Po dvomesečnem premoru se je v začetku septembra ponovno odprlo pokrito kopališče Pristan, pred dnevi so z novo sezono rekreativnega drsanja pričeli v Ledni dvorani, v oktobru pa rekreativce vabita tudi večnamenska dvorana ŽŠD in dvorana Lukna.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

ANKETA: Kdo ima vašo podporo v boju za županski stolček v Mariboru?

Do letošnjih lokalnih volitev je le še nekaj dni, glasujte za svojega favorita v boju za županski...

V centru Maribora brez razloga napadel mlajšo žensko, jo ozmerjal in udaril

Zgodilo se je na poti proti železniški postaji.

FOTO: Znan mariborski frizerski salon razširil prostore in obogatil ponudbo

Razširjena ponudba znanega frizerskega salona v Mariboru. Visoki otvoritveni popustil.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Gradnja nove strehe na mariborski tržnici se znova oddaljuje

V začetku leta so napovedali, da bi se gradnja lahko začela že letos, če bodo postopki tekli bre...

Na predčasnih volitvah v Mariboru glasovalo čez 2500 ljudi

Na prejšnjih lokalnih volitvah je možnost predčasnega glasovanja izkoristilo 1557 ljudi.

Moški, ki naj bi sprožil eksplozijo na Pobrežju, še vedno v kritičnem stanju

V eksploziji, ki je razdejala celotno tretjo etažo sicer petnadstropnega bloka v Ulici bratov Greif...