Pred tedni smo poročali o prihajajočih odpuščanjih v podjetju Boxmark Kidričevo, kjer so zaradi krize v avtomobilski industriji odredili prestrukturiranje skoraj 900 zaposlenih, kar pomeni zmanjševanja števila zaposlenih. Po poročanju Večera naj bi se prva odpuščanja pričela že jutri, koliko jih bo odpuščenih, pa ni znano.

Nove tehnologije ne terjajo človeške delovne sile

Podjetje se, kot je za STA dejal Trobiš, osredotoča na nove tehnologije, ki potrebujejo manj delovne sile. Hkrati v družbi načrtujejo tudi prestrukturiranje samega podjetja z uvedbo sprememb v delovnih procesih, vse skupaj pa je odvisno tudi od dogovorov s kupci avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih izdelujejo v Boxmarku.

Do zadnjega ne vedo, kdo bo ostal brez dela

Delavci Boxmarka, zaposlenih je 1450, še vedno ne vedo, kdo bo čez noč ostal brez dela. V Boxmarku so za Večer dejali, da so se odločili za ukinitev tistih projektov, ki ne “dosegajo določene dodane vrednosti” in da so stroški dela vse višji v primerjavi s produktivnostjo. Prav tako so pojasnili, da (nekaterih) delavcev ne bi zgolj odpustili, pač pa bi jim po odpuščanju ponudili pogodbo na drugem delovnem mestu.

Prav tako bi se naj na listi “non grata” znašli predvsem manj uspešni in delavci, ki so tik pred pokojem. Podjetja so skladno z zakonodajo dolžna na območno enoto zavoda za zaposlovanje napovedati prestrukturiranja, zlasti kadrovska, zato so na prihod odpuščenih delavcev na Zavodu za zaposlovanje v Ptuju že pripravljeni.