V okviru prireditve Antonovanje na Kogu v občini Ormož, s katero si organizatorji prizadevajo vzpodbujati verski in kulinarični turizem v kraju in širše v Prlekiji, so včeraj pripravili strokovno ocenjevanje čurk. Čurka je v tistih krajih kašnata klobasa, poznane pa so bele, sive in črne, kar je povezano z vsebino nadeva klobas. Osnova bele čurke, ki je specifična za Prlekijo, je prosena kaša z dodatkom moke, cimeta in sladkorja. Uživajo jo s kompotom, tako da gre za neke vrsto slaščico. Siva ima praviloma v nadevu ajdovo kašo z dodatki ocvirkov, masti in začimb, ponekod je zraven tudi riž, črna čurka pa je kašnata klobasa, ki ji je dodana kri. Gre za tradicionalne sezonske in lokalno specifične kašnate klobase ali krvavice, ki imajo v Sloveniji bogato tradicijo domačih kolin. Postajo tržno zanimiv produkt, ki je narejen iz domačih surovin. 

[[image_1_article_62173]]

Ocenili so 25 vzorcev

Tričlanska komisija v sestavi Irena Kos, specialistka za predelavo mesa s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, Frančiška Lebarič, svetovalka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, in Peter Pribožič, vodja oddelka kmetijske svetovalne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj, je ocenila 25 vzorcev kašnatih klobas, in sicer 14 črnih čurk, sedem sivih in štiri bele. V kategoriji črnih čurk si je šest kašnatih klobas zaslužilo zlato priznanje, pet srebrno in tri bronasto. V kategoriji sivih čurk so se člani strokovne komisije odločili, da si štirje primerki zaslužijo zlato priznanje, trije pa srebrno, med belimi čurkami pa so izbrali dve za zlato in dve za srebrno priznanje. 

[[image_2_article_62173]]

Sobotna Čurkarijada bo v obliki odprte kuhinje

Kašnate klobase bo mogoče poskusiti v soboto v okviru dogodka Čurkarijada, ki velja za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev pod okriljem certifikata Jeruzalem Slovenija, pripravili pa jo bodo v obliki odprte kuhinje, na kateri bodo ponudili tudi kogovska vina. Takrat bodo najboljšim izdelovalcem čurk tudi podelili priznanja s četrtkovega strokovnega ocenjevanja, na voljo pa tudi pester zabavni program, prav tako otroške animacije, stojnice lokalnih ponudnikov, glavna nagrada na srečelovu bo živi prašič. 

[[image_4_article_62173]]

V okviru letošnjega Antonovanja se bo do 27. januarja zvrstilo več dogodkov. Pripravili bodo še sejem oziroma "proščenje", romarsko mašo, srečanje vozil Steyer kluba Kog in starodobnikov, tekmovanje v pikadu in turnir v malem nogometu. 

[[image_5_article_62173]]