V sredo, 9. oktobra, bo potekala otvoritev E-klopce pri Srednji elektro-računalniški šoli Maribor v bližini Lastovke. Otvoritev bo ob zvokih kitare in looperja pospremil Alien Andrej Partljič iz KUD Coda. Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov in izglasovali so 5 projektov, ki so dobili finančno podporo za realizacijo. Med njimi je tudi omenjena E-klopca.

Maribor v koraku s časom

Govorili smo z 16-letnim Gregorjem Polegegom, ki je skupaj z Alenom Naumoski in Rebeko Golob prišel do same ideje po postavitvi klopi. Najprej so želeli, da bi klop postavili pod Kalvarijo, kasneje je zrasla še zamisel, da bi bila le-ta solarna. Glavna želja je bila, da bi bil Maribor v koraku s časom in tovrstna klop je za čas v katerem živimo, nuja. »Problem nam je predstavljalo le financiranje. Na internetu smo izbrskali MKC Maribor in se prijavili na razpis, sledilo je glasovanje.«

Ideja je bila izglasovana, zato so iz participativnega proračuna za mlade Com˙On Maribor, prejeli tisoč evrov za uresničitev projekta.

»Klop, ki je namenjena štirim osebam, deluje na solarne celice, katere polni akumulator. Na voljo bodo štirje usb priključki, na katerih si bodo lahko mimoidoči polnili svoje mobilne aparate. V planu imamo čez čas vgraditi tudi postajo za brezžično polnjenje,« opiše. Sprva bodo na voljo tudi sami usb kabli za polnjenje, a bodo v primeru kraje le-teh, mimoidoči odvisni od svojih. Upajo, da klop ne bo tarča vandalov in da bo lahko dolgo služila svojemu namenu. Želja je, da bi tovrstno idejo nagrajevali še naprej, Gregor pa ob tem dodaja, da se zagotovo da še sam projekt izpiliti, težava je le financiranje.