Osrednja mariborska tržnica bo v prihodnjih mesecih doživela veliko preobrazbo. Kot je pojasnila Nataša Matijevič, vodja projektov pri Mestnih nepremičninah, pogovori o prenovi potekajo že dlje časa. Ob tem je družba Mestne nepremičnine iz Skupine JHMB včeraj objavila zbiranje ponudb za oddajo namere za najem poslovnega prostora - kotička s ponudbo hrane (Food corner).
Kulinarično doživetje v bivšem mesnem paviljonu
Poslovni prostor se nahaja v objektu osrednje tržnice, z vhodom s ploščadi zelene tržnice. Ima neposreden dostop z dvigalom iz garažne hiše Lent, pa tudi prehod na Koroško cesto in v samo zaprto središče mesta. Notranjost objekta v skupni velikosti 287,97 m² predstavlja gostinsko-trgovski del. Pred paviljonom, na platoju zelene tržnice in pod nadstreškom, sta planirani skupni zunanji gostinski terasi z veliko zelenja in pridiha prijetnega ambienta za druženje.
Kot pojasni sogovornica je želja, da bi se tržnica v celoti pokrila in, da se v starem mlečno-mesnem paviljonu naredi t.i. "food-corner". Ribarnica bi se naj preselila v zgornji del, Hofer pa bi se spodaj razširil. Na voljo bodo seveda tudi mize in stoli, kjer bodo obiskovalci lahko posedeli in uživali v lokalnih specialitetah, od pečenih rib in reber do piščanca ter tradicionalnih jedi na žlico. Prav slednje so v mestu redkost, čeprav si jih mnogi še vedno želijo. "Jedi na žlico se vedno redkeje kuhajo doma, so pa izredno priljubljene. Želim si, da res dobimo ponudnike, ki bodo pripravljali jedi na malo višjem nivoju, a kljub temu ohranili domač in pristen okus. Takšne stvari nam absolutno manjkajo," pojasni sogovornica.
[[image_1_article_74809]]
Od prenove si obetajo več obiskovalcev
Po prenovi bo območje tržnice, po besedah Matijevičeve, tudi bolj privlačno za turiste, še posebej za Avstrijce, za katere je obisk tržnice pravo doživetje. "Obiskovalci pogrešajo sveže pripravljeno hrano. Oni bi nekaj kupili, kaj pojedli in spili, saj je obisk tržnice za njih doživetje," dodaja.
Poleg food-cornerja bo v spodnjem delu tržnice, kjer je nadstrešek, urejen zunanji vrt s tendo in mizicami. To pa bi popestriti še z lokalno trgovino, kjer bodo kupcem na voljo najboljši produkti kmetij iz vseh slovenskih regij. Kot izpostavi Matijevičeva, bi bil food-corner velika dodana vrednost, saj bi povečal frekvenco obiskovalcev. "Predstavljam si, da bodo ljudje, ki hodijo v službo, parkirali v naši garažni hiši, se ob treh vrnili iz službe, po poti kupili en obrok v food-cornerju in kaj na tržnici, ter se nato podali na pot domov," se pošali.
Mestne nepremičnine pričakujejo ponudbe najpozneje do 1. 4. 2025. Pred tem bo med 17. in 20. 3. 2025 med 9. in 11. uro omogočen ogled nepremičnin po predhodni najavi. Podrobne informacije so dostopne v objavi zbiranja namer za najem na tej povezavi.
Dolgoročna vizija
[[image_2_article_74809]]
Prenova pa se ne bo ustavila pri uvajanju food-cornerja, saj dolgoročni načrti vključujejo celostno prenovo mariborske tržnice. Sem spada denimo povezava tržnice s Koroško cesto z dvigalom ter vzpostavitev darilne in umetniške tržnice v zgornjem delu.
"Imamo milijon želja in idej, a je vse to potrebno uskladiti z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in seveda s finančnimi sredstvi."
Sogovornica upa, da bodo omenjeni food-corner odprli že septembra. "Če nam v tej časovnici ne uspe pa bomo vsaj delno začeli s prenovo - torej, da se ribarnica prestavi gor in, da začnemo ponujati kakšne smutije, shejke, sveže stisnjene sokove in dobro kavo," zaključi.