Na mariborsko karitas kljub boljšim časom še vedno številni po pomoč, na vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec.

Nadškofijska karitas Maribor že od leta 2016 izvaja projekt Donirana hrana, ki poteka pod okriljem in s pomočjo treh mariborskih Lions klubov. Predstavniki vseh treh pa so prvemu človeku mariborske karitas Branku Mačku predali ček v vrednosti 5000 evrov. Kot je ta dejal, kljub koncu najhujše krize pri njih število pomoči potrebnih ne upada.

Kot je v imenu Lionistov povedala predsednica Lions kluba Maribor Zarja Valentina Plemenitaš, gre za njihov največji slovenski projekt, s katerim so opozorili, da obstajajo možnosti za to, da užitno hrano, namesto da ta konča med biološkimi odpadki, zagotovijo tistim, ki jo potrebujejo.

Z zbiranjem hrane omogočili več kot dva milijona obrokov

Skupaj s prostovoljci zdaj dnevno ob zaprtju 70 trgovin v 27 krajih prevzamejo neoporečno hrano in jo dostavijo prejemnikom v zbirne centre oz. razdelilnice, najpogosteje v socialne ustanove, kot so varne hiše, razna zavetišča, enote rdečega križa, karitas in druge.

Hrano razdeljujemo prejemnikom po svojih kriterijih ali kriterijih Centrov za socialno delo, s katerimi tudi zelo dobro sodelujemo. Skupna številka prejemnikov hrane presega 2500 in se ves čas povečuje. Samo letos smo s to hrano v Sloveniji omogočili več kot dva milijona obrokov,” je dejala Plemenitaševa.

Članice njenega kluba pa so ob deseti obletnici ustanovitve sredstva, zbrana na takrat pripravljenem dobrodelnem koncertu, namenile prav razvoju projekta Donirana hrana. Potem ko sta del sredstev dodala še oba moška kluba so skupaj zbrali danes predanih pet tisočakov.

Večina prejemnikov pomoči vključena enkrat tedensko

Kot je povedal Maček, je večina prejemnikov pomoči vključena enkrat tedensko, količina prejetih živil na dnevni ravni pa omogoča, da lahko po vnaprejšnjem razporedu vsakodnevno vključijo okoli 20 prejemnikov donirane hrane.

Trenutno je po njegovih besedah v program vključenih 133 uporabnikov, med temi 83 družin in 47 posameznikov s skupaj 320 družinskimi člani. “Še posebej smo ponosni, da smo uspeli v projekt vključiti mnoge prostovoljce. Trenutno vsak večer prevzem hrane opravljamo s tremi kombiji po točno določenem redu v trgovskih centrih,” je dejal Maček.

Po njegovih besedah je 23 prostovoljcev lani opravilo 2788 ur prostovoljnega dela ter prevozilo 13.517 kilometrov. Pri tem so razdelili 53 ton sadja in zelenjave, pekovskih izdelkov, sendvičev, mesnih in mlečnih izdelkov.

Na vrata karitasa trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec

Sicer pa na karitasu največje stiske opažajo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je po besedah Mačka poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino.

Samo letos so doslej izpolnili že več kot 2250 prošenj za materialno pomoč, s katero so pomagali več kot 4500 ljudem. Dnevno pri njih potrka tudi do 250 ljudi, polno pa so zasedene tudi njihove zmogljivosti v zavetišču, kjer dnevno nudijo prenočišče več kot 20 ljudem, njihova ljudska kuhinja pa toplo kosilo vsak dan razdeli do 65 ljudem.