14°C

Na mariborski karitas število pomoči potrebnih ne upada

26.05.2018 ob 07:12 26.05.2018 ob 07:26
Na mariborsko karitas kljub boljšim časom še vedno številni po pomoč, na vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec.

Nadškofijska karitas Maribor že od leta 2016 izvaja projekt Donirana hrana, ki poteka pod okriljem in s pomočjo treh mariborskih Lions klubov. Predstavniki vseh treh pa so prvemu človeku mariborske karitas Branku Mačku predali ček v vrednosti 5000 evrov. Kot je ta dejal, kljub koncu najhujše krize pri njih število pomoči potrebnih ne upada.

Kot je v imenu Lionistov povedala predsednica Lions kluba Maribor Zarja Valentina Plemenitaš, gre za njihov največji slovenski projekt, s katerim so opozorili, da obstajajo možnosti za to, da užitno hrano, namesto da ta konča med biološkimi odpadki, zagotovijo tistim, ki jo potrebujejo.

Z zbiranjem hrane omogočili več kot dva milijona obrokov

Skupaj s prostovoljci zdaj dnevno ob zaprtju 70 trgovin v 27 krajih prevzamejo neoporečno hrano in jo dostavijo prejemnikom v zbirne centre oz. razdelilnice, najpogosteje v socialne ustanove, kot so varne hiše, razna zavetišča, enote rdečega križa, karitas in druge.

Hrano razdeljujemo prejemnikom po svojih kriterijih ali kriterijih Centrov za socialno delo, s katerimi tudi zelo dobro sodelujemo. Skupna številka prejemnikov hrane presega 2500 in se ves čas povečuje. Samo letos smo s to hrano v Sloveniji omogočili več kot dva milijona obrokov,” je dejala Plemenitaševa.

Članice njenega kluba pa so ob deseti obletnici ustanovitve sredstva, zbrana na takrat pripravljenem dobrodelnem koncertu, namenile prav razvoju projekta Donirana hrana. Potem ko sta del sredstev dodala še oba moška kluba so skupaj zbrali danes predanih pet tisočakov.

Večina prejemnikov pomoči vključena enkrat tedensko

Kot je povedal Maček, je večina prejemnikov pomoči vključena enkrat tedensko, količina prejetih živil na dnevni ravni pa omogoča, da lahko po vnaprejšnjem razporedu vsakodnevno vključijo okoli 20 prejemnikov donirane hrane.

Trenutno je po njegovih besedah v program vključenih 133 uporabnikov, med temi 83 družin in 47 posameznikov s skupaj 320 družinskimi člani. “Še posebej smo ponosni, da smo uspeli v projekt vključiti mnoge prostovoljce. Trenutno vsak večer prevzem hrane opravljamo s tremi kombiji po točno določenem redu v trgovskih centrih,” je dejal Maček.

Po njegovih besedah je 23 prostovoljcev lani opravilo 2788 ur prostovoljnega dela ter prevozilo 13.517 kilometrov. Pri tem so razdelili 53 ton sadja in zelenjave, pekovskih izdelkov, sendvičev, mesnih in mlečnih izdelkov.

Na vrata karitasa trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec

Sicer pa na karitasu največje stiske opažajo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je po besedah Mačka poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino.

Samo letos so doslej izpolnili že več kot 2250 prošenj za materialno pomoč, s katero so pomagali več kot 4500 ljudem. Dnevno pri njih potrka tudi do 250 ljudi, polno pa so zasedene tudi njihove zmogljivosti v zavetišču, kjer dnevno nudijo prenočišče več kot 20 ljudem, njihova ljudska kuhinja pa toplo kosilo vsak dan razdeli do 65 ljudem.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

GLASOVANJE: Izberite najboljši sladoled v našem mestu!

Čas je za glasovanje v izboru za najboljši sladoled v mestu.

Službe: Elektro Maribor nujno išče številne nove sodelavce

Podjetje išče delavce za območje Maribora, Ptuja, Slovenske BIstrice, Gornje Radgone in Murske So...

FOTO: To so kače, ki so trenutno v Mariboru in so nevarne

Pred dobrim tednom dni smo na našem spletnem portalu poročali o ugrizu kače.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Vijolice: Zgodba, ki se lahko rodi samo v Mariboru!

Nedelja na Koroški je razigrana, pravzaprav nogometno razigrana. Prihajajo namreč Vijolice! Jih ne...

FOTO: Poletni hiti Sigale ogreli množico na StellarBeat Festivalu

StellarBeat Music Festival je ob akumulacijskem jezeru v Rogozi poskrbel za vroč dan, ki se je prev...

Trik s katerim v nekaj sekundah postanete boljše volje

Kaj lahko naredite, ko ste na koncu z živci?