Člani novoustanovljenega sveta za obvladovanje širjenja novega koronavirusa v Mestni občini Maribor zagotavljajo, da so vse službe v mestu ustrezno pripravljene na razglasitev epidemije. Občane in občanke pozivajo, da se držijo navodil in skrbijo za svoje zdravje, saj se bodo le tako lahko izognili poslabšanju položaja.

Položaj še ni kritičen, a zadeva je zelo resna

Po besedah župana Saše Arsenoviča položaj na mariborskem območju še ni kritičen, a je treba kljub temu vzeti zadevo zelo resno. »Samo skupaj lahko upočasnimo širjenje tega virusa,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

S ponedeljkom, ko bodo zaprte šole in vrtci, bodo v Mariboru prilagodili javni potniški promet počitniškemu režimu, na mestnih avtobusih pa ne bo več mogoče plačevati z gotovino pri vozniku in s papirnatimi kupončki za eno vožnjo. Zato potnike pozivajo, da pravočasno poskrbijo za nakup ustreznih vozovnic v predprodaji. V Marpromu vsak večer razkužijo vse avtobuse, voznike pa so opremili z dezinfekcijskimi sredstvi.

Kulturne ustanove v mestu so odpovedale prireditve, med drugim Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor, Narodni dom, MC Pekarna in Mariborska knjižnica. Enote knjižnice, kot smo poročali, bodo od petka zaprte, zato so podaljšali rok izposoje knjig. Do preklica so odpovedani tudi vsi dogodki v Športnih objektih Maribor, zaprti so Akvarij – terarij in vse javne sanitarije v mestu.

V kinu Maribox so zmogljivosti dvoran zmanjšali na sto sedežev in dali v prodajo le vsak drug sedež, s čimer se lahko obiskovalci izognejo tesnejšim stikom. Povsod namenjajo dodatno pozornost čiščenju in razkuževanju sanitarij, ograj in kljuk.

Odpovedali uradne ure za stranke

Uradi in javna podjetja so odpovedali uradne ure za stranke ter poslujejo le še prek telefona ali elektronske pošte. Mestni svet se bo do nadaljnjega sestajal na dopisnih sejah in obravnaval le nujne zadeve, pa tudi sicer bo omejen vstop v stavbo, kjer je sedež občine in upravne enote. Po besedah načelnika Upravne enote Maribor Srečka Đurova od sobote do nadaljnjega ne bo mogoče sklepanje zakonskih zvez.

Lekane Maribor s petkom uvajajo posamični vstop v lekarno. V mariborskem zdravstvenem domu so zaprli večino vhodov, bolnike pa na odprtih sprejmejo medicinske sestre, ki jih izprašajo. Direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik je danes pozval vse ljudi, naj to spoštujejo in naj povedo resnico, saj bo le tako mogoča preprečitev nadaljnjega širjenja novega koronavirusa.

Ponovno je tudi pozval, naj ljudje ne hodijo v zdravstvene domove, temveč najprej pokličejo po telefonu osebnega zdravnika. Če bo ta ocenil, da je potreben odvzem brisa, bodo dobili termin za prihod na vstopno točko, je pojasnil. »Včeraj je bilo odvzetih 77 brisov, od tega je bil eden pozitiven. Danes jih je bilo odvzetih 95, na rezultate še čakamo,« je povedal. Posebej je izpostavil dobro sodelovanje vseh zdravstvenih služb v mestu, ki je po njegovih ocenah tudi eden od razlogov, da je položaj v tem delu države pod nadzorom. V Mariboru so doslej zabeležili osem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom.

Gneča in nejevolja na vstopni točki za testiranje

Medtem ko je bila v ponedeljek na vstopni točki za testiranje na koronavirus na Cesti proletarskih brigad gneča, zaradi česar je bilo med ljudmi tudi nekaj nejevolje, so se razmere v naslednjih dneh umirile. »Ljudje prihajajo tako, kot smo z njimi dogovorjeni, in delo poteka normalno za te razmere,« je povedal pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.