Mariborsko družinsko podjetje Lumar, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov ter zaposluje okoli 75 delavcev, je leto 2018 zaključilo z rekordno prodajo. Podjetje je ustvarilo skoraj 17,5 milijona evrov prihodkov, skoraj četrtino več kot leto prej, leto pa končalo z dobrim milijonom evrov čistega dobička.

Znova zrasli na avstrijskem trgu

Kot v letnem poročilu navaja direktor podjetja Marko Lukić, so ob odličnem poslovanju v Sloveniji, kjer so lani beležili več kot 13 milijonov evrov prihodkov – skoraj štiri več kot leto prej – v letu 2018 znova zrasli tudi na avstrijskem trgu, kjer so se približali petim milijonom evrov.

“Dobri rezultati v Avstriji so posledica dejstva, da tudi na tem trgu postajamo vse bolj prepoznavni po kakovostni izvedbi in celovitem servisu v vseh fazah novega doma,” je dejal Lukić, ki še boljše dosežke pričakuje letos in v naslednjem letu, saj se že lotevajo več tržnih projektov v Ljubljani in okolici.

Tri nove stanovanjske enote

Tako bodo ponudili stanovanjske enote v Dragomlju, Trnovem in na Galjevici, vsi ti projekti pa bodo na njihovo poslovanje vplivali v naslednjih treh letih. S tem svoji osnovni dejavnosti gradnje za končnega kupca dodajajo še gradnjo lastnih trajnostno grajenih stanovanjskih enot za trg. V ta namen bodo tudi dodatno zaposlovali, saj želijo število delavcev povečati za deset do 15 odstotkov.

Konkurenca prodaja pod ceno

Lukić ob tem dodaja, da se kljub zaznavanju pozitivnih trendov na strani povpraševanja soočajo z nepredvidljivim dogajanjem na trgu, v takih razmerah pa kar nekaj konkurentov prodaja pod ceno. Ob avstrijskem trgu, ki sicer predstavlja kar 87 odstotkov celotnega izvoza, so tradicionalno prisotni še v Nemčiji, Švici in Italiji.

Nova hiša po konceptu ničelnih emisij

Konec septembra je Lumar v Dragomlju predstavil tudi svojo novo vzorčno hišo, ki je grajena po konceptu ničelnih emisij. Po besedah Lukića gre za nadgradnjo dosedanjih pionirskih projektov, s katero so poskrbeli za celovite trajnostne rešitve bivanja.

“S tem smo naredili še en korak v razvoju trajnostnih stavb ter k uresničitvi naše filozofije ustvarjati stavbe z minimalnim vplivom na okolje, nizkimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter najvišjo stopnjo bivalnega ugodja,” je še dodal prvi mož mariborskega podjetja.

 

STA