Po poročanju portala Necenzurirano.si, so med prejemniki 58 milijonov evrov evropskega denarja, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo letos jeseni razdelilo za sofinanciranje domačih turističnih projektov, tudi podjetja, ki praktično nimajo lastnega denarja, ki se do zdaj nikoli niso ukvarjala s turizmom ali pa so imela v času razpisa celo blokirane račune. Ta podjetja so na razpisu uspela premagati tudi nekatere že uveljavljene turistične ponudnike, hotelirje in lastnike gostinskih obratov.

Pri tem gre za razpis, ki ga ministrstvo objavilo lani septembra, da bi spodbudilo investicije v trajnostni razvoj. Sprva je bilo predvidenih 69 milijonov evrov, končni znesek pa je bil le okrog 58 milijonov evrov.

Popolne rekonstrukcije ali novogradnje

Med podjetji, ki so prijavila projekte popolne rekonstrukcije, prenove ali novogradnje najdemo ogromno že znanih imen.

Med uspešnimi prijavitelji na razpis iz Mestne občine Maribor je družba SKMT Projekt z načrtovano rekonstrukcijo Hotela City v smeri izboljšane ponudbe na področju kongresnega turizma. Investicija je ocenjena na 1,5 milijona evrov, od tega so ji bila na omenjenem razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport odobrena sredstva v višini nekaj manj kot 700.000 evrov.

Podjetje Magna QI načrtuje vlaganja v višini 2,3 milijona evrov v butični hotel Vila Lent, na razpisu je dobilo odobren dober milijon evrov.

Družba HOT – TEN načrtuje popolno prenovo hotela Draš pod Pohorjem in njegovo nadaljnjo preoblikovanje v športni hotel. Vrednost investicije je 1,3 milijona evrov, odobrena sredstva na razpisu pa nekaj manj kot 600.000 evrov.

Pod Pohorjem se bo še vlagalo v hotel Arena, ki je v lasti družbe Eurotas hoteli. V okviru projekta, ocenjenega na 1,9 milijona evrov, načrtujejo izgradnjo prizidka. Na razpisu jim je bilo odobrenih okoli 766.000 evrov. “S prizidkom bomo pridobili deset novih sob in razširili obstoječo multifunkcijsko dvorano, ki je namenjena tako poslovnim kot športnim gostom in njihovim potrebam,” je za STA povedal vodja hotela Nik Heler.

Omembe vreden pa je tudi projekt našega kuharskega mojstra Davida Vračko, ki načrtuje novogradnjo nastanitvenega obrata visoke kakovosti. Za investicijo v vrednosti 4,2 milijona evrov mu je bilo odobrenih 1,7 milijona evrov sofinanciranja.

PREBERITE ŠE: Mariborskemu županu 1,8 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Prijavljena podjetja z blokiranimi računi

Dokumentacija, ki jo je prejel portal Necenzurirano.si, razkriva, da so med prejemniki denarja tudi podjetja, pri katerih bi lahko bila investicijska sposobnost vprašljiva.

Med njimi so izpostavili štajersko podjetje My Consulting iz Bresternice, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Letno ustvari nekaj deset tisoč evrov letnega prometa, na razpis pa je prijavilo 3,6 milijona evrov vreden projekt gostinskega obrata s penzioni. Šlo naj bi za novogradnjo. Ministrstvo je odobrilo 1,8 milijona evrov evropskega denarja. Lastnik, Matjaž Jauk, ima poleg tega še dve manjši podjetji, ki sta imeli pred približno enim letom blokirane račune. Seveda pa blokada računa ni bila ovira za pridobitev sredstev. Edini pogoj je bil, da je bil račun aktiven na dan prijave.

Zadevo smo tudi sami preverili, lastnik Matjaž Jauk nam je z veseljem povedal natančne načrte. “Lokacijsko gledano bo naš butični hotel na območju občine Moravske Toplice, Goričko. Investicija bo vredna približno 4 milijone evrov. Kot rečeno bo pri tem šlo za butični hotel, s štirimi do petimi zvezdicami, ki bo vključeval tudi wellness. Seveda bo trajnostna gradnja, načrti pa so izpolnili vse podane zahteve, tudi naravovarstvene, ki so bile potrebne zaradi same lokacije. Investicija bi se začela v začetku naslednjega leta, je pa načrtovano, da bo gradnja trajala približno dve leti. Odprlo bi se torej predvidoma 1.1.2026. Odločitve o tem, če bo imel hotel na koncu štiri ali pet zvezdic, še nismo dokončno sprejeli. Imamo že vsa soglasja, počakamo še na gradbeno in v začetku naslednjega leta delamo s polno paro naprej,” nam je zaupal.

Tudi pri ostalih projektih je opaziti, da bo država številnim prejemnikom z evropskim denarjem pokrila več kot tretjino, v nekaterih primerih pa celo polovico vrednosti investicije. To so v veliki večini glamping naselja, zato gre domnevati, da je šlo za enega od razpisov, na katerem se je evropski denar “moral porabiti”, še poročajo.

Podjetju Strojne storitve Kolar iz Oplotnice, na primer, bodo evropska sredstva pokrila kar polovico investicije v 1,8 milijona evrov vreden butični kolesarski penzion. Lani je ustvarilo 400 tisoč evrov prometa, torej pol milijona evrov manj od vrednosti subvencije, in okrog 50 tisoč evrov dobička.