Dodeljena bo pomoč v višini od 30 do 90 evrov na gospodinjstvo. Enotne vloge za takšno pomoč lahko občani od torka prevzamejo osebno ali prek spleta na občini ali mariborskem Rdečem križu in Karitas.

Mestna občina Maribor je za t.i. program reševanja energetske revščine zagotovila 200.000 evrov proračunskih sredstev. Razdeljevanje je poverila Rdečemu križu Maribor in Nadškofijski karitas Maribor.

Osnova bo cenzus za pridobivanje državne štipendije

“Sedli smo za mizo in v zelo konstruktivnem pogovoru uskladili način, kriterije in lestvico za dodeljevanje te pomoči. To sta dve najbolj poklicani organizaciji, ki imata znanje, kader in dostop do podatkov za reševanje takšnih zadev,” je na današnji spletni novinarski konferenci povedala podžupanja Alenka Iskra.

V sodelovanju s centrom za socialno delo so po besedah vodje sektorja za zdravstveno in socialno varstvo na mariborski občini Lilijane Zorko prišli do zaključka, da se je pri dodeljevanju pomoči upravičencem najbolje opreti na cenzus za pridobitev državne štipendije.

Družine, ki imajo do 319 evrov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana, bodo prejele najvišjo možno višino pomoči, to je 90 evrov. Najnižja pomoč je v višini 30 evrov za družine z od 563 do 680 evri na družinskega člana. Vmesni razredi lahko prejmejo po 42, 60 ali 72 evrov pomoči.

Vloge na voljo z marcem

Vloge, ki bodo na voljo od 1. marca, občani vključno s položnico, ki je sami ne zmorejo poravnati, oddajo mariborskemu Rdečemu križu ali nadškofijski karitas, kjer jih bodo reševali največ pol leta. “To je skrajni rok za razdeljevanje tega denarja oziroma do porabe sredstev,” je povedala Zorkova.

Na ta način bo gospodinjstvu neposredno poravnana ena položnica, ki je namenjena plačilu oskrbe z energijo in katere plačilo zapade v letošnjem letu. Na občini po besedah Zorkove na grobo ocenjujejo, da bodo lahko tako pomagali okoli 4000 družinam.

Sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek pričakuje veliko število vlog, zato bo njihovo reševanje za obe humanitarni organizaciji velik zalogaj. A se bodo vsi po njegovih besedah potrudili, da bo pomoč čim prej prišla do najbolj potrebnih. “Vsak evro, ki gre k tistim, ki so najšibkejši, je izjemnega pomena, še posebej v trenutnih časih, ko se vse draži,” je dejal.

Lijana Lepej iz Nadškofijske karitas Maribor je pozvala občane, naj poskrbijo, da bodo vloge, ki jih bodo oddajali, popolne, da ne bo prihajajo do nepotrebnih zakasnitev. Potrdila je tudi, da se bosta organizaciji pri odobravanju pomoči redno usklajevali, da ne bi prihajalo do zlorab.

Predlog vavčerjev v višini 15 evrov na posameznika za plačilo kurjave so mestni svetniki potrdili 16. decembra. Še pred tem je občina odobrila 30-odstotno občinsko subvencijo dveh položnic za gospodinjstva pri Energetiki Maribor.

Pomoč za omilitev posledic visokih cen energentov bo na voljo tudi na državni ravni, ob tem pa na mariborski občini poudarjajo, da se občinska in državna pomoč ne izključujeta med seboj.

STA