Danes je strokovni direktor UKC Maribor, izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dejal, da je trenutno v UKC Maribor poleg pacientov, okuženih s koronavirusom, trenutno nameščenih še 500 drugih pacientov. »V veliki večini gre za težko bolne paciente, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.«

»Borimo se za vsako izmed teh življenj«

Sicer je bilo, kot smo poročali, včeraj hospitaliziranih 32 pacientov, danes eden manj. Vogrin je ob tem dodal, da jih je 21 nezahtevnih, drugi potrebujejo intenzivno terapijo in so priklopljeni na respiratorje. »Gre za najtežje bolnike in borimo se za vsako izmed teh življenj.« V UKC Maribor sicer nihče do sedaj ni umrl za posledicami koronavirusa.

Pacienti brez pridruženih bolezni

»Doslej smo v domačo oskrbo poslali 19 bolnikov, ki so uspešno prestali zdravljenje in so sposobni za normalno funkcionirajo v vsakodnevnem življenju,« je pojasnil. Dodal je, da gre za paciente, ki so nameščeni na intenzivni terapiji v glavnem starejši ljudje z drugimi pridruženimi boleznimi, pri ostalih pacientih gre za paciente v starostnem obdobju od 30 do 59 letom in večina od njih nima nobene pridružene bolezni.

Usposabljajo nove postelje za intenzivno nego

V tem trenutno je v UKC Maribor na razpolago 24 intenzivnih postelj za kirurške in internistične bolnike ob tem pa 17 postelj za paciente okužene s koronavirusom. »V tem tednu bomo usposobili dodatnih 23 postelj, v naslednjih dneh še štiri. Tako bo v roku 10 dni usposobljenih 28 postelj.«

Na voljo imajo 51 respiratorjev na različnih oddelkih, v zadnjih dneh so dobili 10 novih, a pričakujejo še dodatne zaloge. »Usposobljeni bomo za hospitalizacijo 35 pacientov, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo.« Za paciente, ki ne potrebujejo intenzivno terapijo je v tem trenutku na voljo 50 postelj.