Kriminalisti in policisti so v sredo opravili ogled kraja požara v podjetju Surovina v Mariboru. Z doslej zbranimi obvestili in videonadzornim posnetkom so tujo krivdo kot vzrok požara izključili, je danes sporočila policija. Po ugotovitvah inšpekcije je podjetje ravnalo v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem.

Kriminalisti bodo o vseh ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo, so še sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Ukrepanje v požaru bilo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem

Prav tako v sredo je inšpektorat za okolje in prostor v Surovini izvedel inšpekcijski nadzor. Podjetje ima dovoljenje za skladiščenje 5000 ton odpadkov. V času požara je bilo na tej lokaciji skladiščenih skupno 4500 ton odpadkov, torej manj, kot Surovini dovoljuje okoljevarstveno dovoljenje.

“Inšpektorica je ugotovila, da je bilo zavezančevo ukrepanje v požaru skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. O nesreči je obvestil vse pristojne organe in pristopil k reševanju, da bi vzpostavil skladnost delovanja. Nastale požarne vode so bile zadržane pred iztokom v javno kanalizacijo. Izvedena so bila vzorčenja,” so navedli v inšpektoratu in dodali, da inšpekcijski postopek še ni končan.

Če bi bilo zunaj mrzlo, bi bila onesnaženost zraka še višja

Požar je izbruhnil v ponedeljek kmalu po poldnevu, gasilci so požar uspeli do torkovega jutra v večji meri pogasiti.

Meritve delcev PM10 v zraku, ki jih je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, so na lokaciji Maribor Center pokazale, da se je koncentracija teh delcev v ponedeljek zvečer zvišala in dosegla okoli 100 mikrogramov na kubični meter, nato pa padla in se ni več zvišala nad 25 mikrogramov na kubični meter, so STA povedali v laboratoriju.

Na merilni postaji Tezno, ki je locirana bližje območju požara, pa se koncentracije delcev PM10 na dan požara niso dvignile nad 30 mikrogramov na kubični meter, trenutno pa so pod 20 mikrogramov na kubični meter. “Takšne koncentracije so za ta letni čas normalne oziroma celo pod povprečjem. V primeru, da bi bila zunanja temperatura nižja in bi imeli še temperaturni obrat, bi bila onesnaženost z delci PM10 najverjetneje višja,” so povedali.