V kolikor ste v zadnjih 14. dneh, pred začetkom bolezni bili izven Slovenije, v endemičnih območjih ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in imate povišano telesno temperaturo, z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma sumite, bi lahko bili okuženi s koronavirusom, obvezno po telefonu pokličite svojega osebnega zdravnika, kjer boste prejeli vsa potrebna navodila in ne prihajajte v ambulanto.

Pacienti brez suma na infekcijo s covid-19

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca bo zaradi epidemije s COVID-19 deloval spremenjeno do preklica.

Spremembe veljajo od ponedeljka, 16.3.2020 za zobozdravstveno varstvo otrok in odraslih, zdravstveno varstvo žensk, oziroma od torka 17.3.2020 za zdravstveno varstvo otrok, mladine odraslih.

Ambulante družinske medicine, Služba za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in v Služba za zdravstveno varstvo šolskih otrok in Zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle ne delujejo več na ravni osebnega izbranega zdravnika ali zobozdravnika.

Zdravstveno varstvo odraslih

V primeru, da ste oboleli in imate možnost elektronskega komuniciranja, pišite na elektronski naslov [email protected] o nujnih podrobnostih vašega obolenja.

V primeru, da te možnosti nimate, pokličite na telefonsko številko ambulante osebnega izbranega zdravnika ali na 02/228 62 00 in spremljajte navodila odzivnika, ki vas bo prevezal do strokovnega medicinskega  osebja.

“Prosimo za potrpežljivost, saj pričakujemo večjo obremenjenost telefonskih linij,” sporočajo z ZD Dr. Adolfa Drolca.

Strokovno osebje vas bo na osnovi vaših opisanih podrobnosti napotilo na eno izmed vam najbližjih lokacij zdravstvenega doma, ki bodo delovale na naslednjih 5 lokacijah:

  • ZD Maribor (center) – Ulica talcev 5,
  • ZP Nova vas – Cesta proletarskih brigad 71,
  • ZP Tezno – Zagrebška cesta 84a,
  • ZP Rače – Nova ulica 5, 2327 Rače in
  • ZP Ruše – Tovarniška cesta 51, 2342 Ruše.

 Ambulante bodo delovale po urniku, ki bo objavljen na spletni strani in v medijih. Informacijo o delovanju vam najbližje ambulante pa vam bo podalo tudi strokovno osebje ob telefonskem pogovoru.

V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09. V primeru nujne medicinske pomoči pokličite telefonsko številko 112.

Center za medicinsko rehabilitacijo

V naslednjih 14 dneh (predvidoma do 27.3.2020) so v Centru za medicinsko rehabilitacijo odpovedani vsi redno naročeni pacienti v fiziatrični ambulanti in pacienti, naročeni na fizioterapijo.  Izvaja se samo specialistična in fizioterapevtska dejavnost za paciente, ki so napoteni pod stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«. Za vse redno naročene paciente bo določen nov termin zdravstvene obravnave.

Zdravstveno varstvo predšolskih in šolskih otrok

V Službi za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in v Službi za zdravstveno varstvo šolskih otrok bodo od torka, 17.3.2020, do preklica ambulante delovale na lokaciji ZD Maribor (Center) – Vošnjakova ulica 2-4 in na lokaciji ZP Nova vas – Cesta proletarskih brigad 71.

Lokacije Gosposvetska cesta 41, Jezdarska ulica 10 in ZP Hoče bodo od torka 17.3.2020 do nadaljnjega zaprte.

Redni preventivni pregledi za otroke in šolarje se v tem času ne bodo izvajali, izjema so preventivni pregledi dojenčkov do 12. meseca starosti, ki vključujejo obvezno cepljenje.

V specialističnih ambulantah le napotnice nujno ali zelo hitro

V specialističnih ambulantah se bodo izvajali samo pregledi z napotnico pod stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«. Natančne informacije o delovanju posameznih ambulant bodo objavljene na spletni strani vsake ambulante.

Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike deluje nespremenjeno.

Zobozdravstveno varstvo otrok in odraslih

Od ponedeljka 16.3.2020 se v celoti zapirajo zobozdravstvene ambulante. Zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle poteka na Vstopni točki na lokaciji Ulica Kneza Koclja 10 –  izključno za nujne primere in sicer med 7.00 in 20.00 uro. Vsi ostali že naročeni zobozdravstveni pregledi se do nadaljnjega odpovedujejo, pacienti bodo o novih terminih pravočasno obveščeni.

Patronažno zdravstveno varstvo

Patronažno varstvo se bo izvajalo v okviru kadrovskih zmožnosti, po navodilih zdravnikov, pa tudi po strokovni presoji. Informacije lahko prejmete na telefonsko številko 02/22 86 537 (od ponedeljka do petka med 6.30 in 14.30 uro in v soboto do 12.30 ure) ter na telefonski številki 051 394 537 (od ponedeljka do petka med 14.30 in 20.00 uro, v soboto med 12.30 in 20.00 uro, ter ob nedeljah in praznikih).

Zdravstveno varstvo žensk

Od ponedeljka 16.3.2020 prenaročujejo vse preventivne preglede v okviru Dispanzerja za ženske. V ginekoloških ambulantah se izvajajo samo izbrani pregledi nosečnic in nujni kurativni pregledi. Pacientke napotnice, recepte urejujejo preko telefona ali elektronskega predala.

Zunanje ginekološke ambulante (Ruše, Šentilj, Miklavž, Sladki Vrh) bodo od torka 17.3.2020 do nadaljnjega zaprte.

Na Oddelku za radiologijo in Centru za bolezni dojk se s ponedeljkom 16.3.2020 preneha z izvajanjem vseh preventivnih programov (ZORA, DORA).

Medicina dela, prometa in športa

Vse zunanje ambulante Medicine dela, prometa in športa se od torka 17.3.2020 zaprejo. Preventivni pregledi se do nadaljnjega opravljajo v omejenem obsegu. Izvajajo se le nujni pregledi delavcev od katerih je odvisen nemoten delovni proces in pregledi za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Delovala bo samo ambulanta MDPŠ v Sodni ulici 13, II. nadstropje, soba 3, telefon 02 228 62 44, elektronski predal [email protected].

Specialistične ambulante

Paciente obveščamo, da so za naslednjih 14 dni (predvidoma do 27.3.2020) odpovedani vsi redno naročeni pacienti v specialističnih ambulantah. Izvaja se samo specialistična dejavnost za paciente, ki so napoteni pod stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«. Za vse redno naročene paciente bo določen nov termin zdravstvene obravnave.