Epidemiologi pozivajo slovensko javnost k udeležbi na Dnevih cepljenja, da bi dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk nove prevladujoče koronavirusne različice omikron.

V prihodnjih dneh porast okuženih

V Sloveniji se omikron širi z zahoda proti vzhodu države. V Podravju se trenutno okoli 50 odstotkov okužb nanaša na omikron, v prihodnjih dneh pa je pričakovati naraščanje tega deleža in posledično večjo rast števila okuženih.

“V zelo kratkem časovnem intervalu bomo doživeli veliko število obolelih in veliko število tistih, ki bodo zaradi kontaktov odsotni. Preprečiti moramo, da bi nam zato padlo delo v kritični infrastrukturi, od katere smo dnevno odvisni. Če bomo pustili virusu, da se nekontrolirano širi, se nam lahko zgodi prav to,” je dodal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

Dnevi cepljenja so, po besedah Završnika, namenjeni temu, da to preprečimo.

V prejšnji takšni akciji pred božičem je bil v mariborskem zdravstvenem domu velik odziv, zato tudi tokrat pričakujejo višjo udeležbo kot v ostalih dneh.

Študije so pokazale, da imajo osebe, ki so nedavno prejele tretji, poživitveni odmerek cepiva, za kar 88 odstotkov zmanjšane možnosti, da bodo ob okužbi z različico omikron potrebovale bolnišnično zdravljenje.

Dnevi cepljenja bodo potekali v četrtek, petek in soboto od 8. do 20. ure v na Jezdarski ulici v Mariboru. Izvajali jih bodo tudi v okoliških občinah, kjer je bil v prejšnji akciji najboljši odziv, ter v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor od 8. do 20. ure na cepilnem mestu pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

“Cepljenje, čeprav nekoliko manj učinkovito pri sami zaščiti pred omikron okužbo, še vedno dokazano zelo zmanjša tveganje za težji potek bolezni. S tem ko imamo dobro precepljenost v populaciji, zmanjšamo breme zdravljenja koronavirusnih pacientov in predvsem zmanjšamo pritisk na zdravljenje v enotah intenzivne terapije,” je še povedal predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Zoran Simonovič.

Zanesljivih podatkov, da naj omikron ne bi povzročal hospitalizacije večjega števila ljudi, po njegovih besedah ni. Takšne domneve namreč prihajajo le iz držav z visoko precepljenostjo prebivalstva, med katerimi pa ni Slovenije.