Ta petek, 31. januarja, se v okviru projekta Prenove Koroške ceste, kot smo poročali, omenjena ulica za predvidoma tri mesece v celoti zapira za motorni cestni promet, obetajo tudi spremembe prometnih avtobusnih tokov v Mariboru.

Spremembe prometnih tokov

Kot so predvideli na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, se bo v mestu v času obnove spremenilo tudi nekaj prometnih tokov. Voznikom predlagajo, da uporabijo Valvazorjevo ulico ali se peljejo po Krekovi, če želijo v ta del mesta.

Na podlagi celostne prometne strategije Maribor pa so ocenili, da v Maribor pride dnevno do 50.000 oseb,od tega 4000 z avtobusi, 2000 z vlaki, preostali pa z osebnimi vozili. Povprečna zasedenost vozil je po njihovih ugotovitvah med 1,3 do 1,4 oseb na vozilo, iz tega pa so ocenili, da v Mariboru pride dnevno 35.000 vozil.

Matej Moharić : »Poseg na Koroški cesti je priložnost, da vsaj nekateri vozniki premislijo o spremembi načina potovanja ter ne zgolj o alternativnih poteh.«

»Zapora bo zanesljivo povzročila prerazporeditve cestno-prometnih tokov, povečan promet bo v Krekovi, Mladinski, Koroškem mostu in na Lentu,« je med drugim dejal Matej Moharić iz te fakultete in dodal, da je poseg na Koroški cesti priložnost, da vsaj nekateri vozniki premislijo o spremembi načina potovanja ter ne zgolj o alternativnih poteh.

Spremembe v mestnem avtobusnem prometu

Po Koroški cesti poteka 8 avtobusnih linij, zaradi zapore Koroške ceste pa bodo začasno spremenjene linije številka 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151.

V času zapore avtobusi na linijah 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151 ne bodo ustavljali na postajališčih:

– Koroška–Poštna v obeh smereh (linije 3, 7, 12, 15, 17, 18, 19 in 151)

– Glavni trg-Židovska (linije 7, 15, 17, 19 in 151),

– Glavni trg-Vetrinjska (linije 12, 15, 19 in 151),

– TPC City (linije 12, 15, 19, 151)

– TPC City pri Zdravstvenem domu Maribor (linija 7).

Uvedli bodo tudi novo avtobusno postajališče v Maistrovi ulici, pri Mestnem parku.

Podaljšana avtobusna linija številka 8

Začasno bo vzpostavljena podaljšana avtobusna linija številka 8 (linija 8A), ki bo povezovala vzhodni in zahodni del mesta. Delovala bo na relaciji med Termami Fontana (Koroška cesta 172) in avtobusno postajo Mlinska v dolžini 7230 metrov (v obe smeri). Za pot od Fontane do AP Mlinske in nazaj bo potrebovala 31 minut. Podaljšana linija 8A bo imela naslednja postajališča: Terme Fontana – Gosposvetska – Koroška vrata – Koroška trgovina – Pristan – Tržnica – Hotel Lent – Loška – AP Mlinska

Spremembe v medkrajevnem avtobusnem prometu

Medkrajevni promet bo v času zapore preusmerjen na desni breg Drave (po Cesti proletarskih brigad). Potniki v medkrajevnem prometu iz koroške oziroma ruške smeri bodo lahko za nadaljevanje poti v mesto na avtobusnem postajališču pri Termah Fontana prestopili na mestni liniji številka 8 in 15.

Prestopne točke medkrajevnih linij iz smeri Dravograda oziroma Ruš na mestne avtobuse bodo: – za potnike iz smeri Radelj ob Dravi bo za smer Maribor STŠ prestop na postajališču Maribor Fontana na mestni liniji številka 8 in 15; – za potnike iz smeri Radelj ob Dravi in Ruš bo za smer Maribor Tezno prestop na postajališčih Maribor Avtobusna postaja, TPC City, Ljubljanska–II. gimnazija na linijo št. 1. Možen bo tudi prestop na linijo št. 12 na postajališču Dravograjska – Poljane; – za potnike iz smeri Ruš bo za smer Maribor STŠ prestop na postajališčih Dravograjska–Poljane na liniji št. 3 in 19 na postajališču Dravograjska – Poljane; – za potnike iz smeri Ruš bo za smer Maribor–bolnišnica prestop na postajališčih Maribor AP, TPC City, Ljubljanska–II. gimnazija na liniji št. 1 in  21. Na linijo št. 4 bo mogoče prestopiti na postajališču Marles.

Mestna vozovnica za prestopanje z medkrajevnega prometa

Za uporabo mestnega avtobusnega prometa bo potnik, ki bo prestopal z medkrajevnega prometa, potreboval mestno vozovnico. Dijaki in študentje lahko za doplačilo 5 evrov na mesec pridobijo subvencionirano mesečno kombinirano vozovnico za mestni promet, ostali kupijo mestne vozovnice po ceniku (objavljen je na tej povezavi).