Kmetovalci, vrtičkarji, vinogradniki in sadjarji imajo v teh dneh polne roke dela. Med drugim je potrebno obrezati vinsko trto in sadno drevje, za kar potrebujemo kvalitetne škarje in rezervne dele zanje. Ker je potrebno šparone zvezati, je nepogrešljivo vezivo. V času varstva vinske trte in sadnega drevja bomo potrebovali ustrezna fitofarmacevtska sredstva oziroma škropiva, ob trgatvi enološka sredstva. Marsikdo doma pripravlja likerje, čilije, razne namaze in za to potrebuje ustrezno embalažo. Vse omenjeno je sicer na voljo v marsikateri trgovini, vendar se velikokrat zgodi, da ne potrebujemo zgolj produktov, temveč predvsem kak dober strokovni nasvet, ki presega povprečno prodajalčevo znanje.

[[image_4_article_63532]]

Bil je prvi "leteči" enolog v Sloveniji

Pri tem vam lahko pomaga Rastko Tement iz podjetja Enolog, ki ima na tem področju dolgoletne izkušnje. Že leta 1998 je začel s svetovanjem vinogradnikom in vinarjem ter z laboratorijskimi analizami. Bil je prvi "leteči" enolog v Sloveniji. Ker so v naslednjih letih zasebni vinogradniki postajali vedno večji in začeli svoje vino pogosteje ponujati na trgu, pred tem so bili odvisni od prodaje grozdja vinskim kletem, so se povečale tudi potrebe po repromaterialu. Veliko povpraševanje po steklenicah in zamaških je takrat vodilo Tementa, da je aprila 1998 v Meljskem Dolu odprl še trgovino. Po desetih letih je dejavnost preselil na Šentiljsko cesto, zadnjih sedem let pa se trgovina Enolog nahaja na Plinarniški ulici 31.

Kozarci za vlaganje, pokrovi in steklena embalaža raznoraznih oblik

V trgovini, ki je bogato založena za vinogradnike in sadjarje, so tudi stvari, ki jih je v običajnih prodajalnah težko najti. Ker vedno več ljudi prisega na domače izdelke in iz sadja pripravlja marmelade, džeme, kompote in sokove, iz zelenjave z domačega vrta pa oziminico, so nepogrešljivi stekleni kozarci za vlaganje s pokrovi ter steklenice za sok. Vse to je po ugodnih cenah ter v večjih količinah ter zalogah na voljo v trgovini Enolog. Ker je varjenje domačega piva zadnjih deset let v porastu, so vse bolj aktualne steklenice za pivo.

[[image_1_article_63532]]

Sprehod po trgovini ponuja še kartonsko in leseno embalažo, prav tako lesene sode, opremo za trgatev, enološka sredstva, črpalke za vino, ... Na voljo je velika izbira steklenic in pokrovov za bučno in olivno olje, pa seveda velika izbira plastenk različnih volumnov. Prav tako velika izbira kozarcev in pokrovčkov za med, na zalogi je tudi slovenski kozarec za med različnih volumnov. Tam so tudi steklenice za žgane pijače ter stekleničke raznoraznih oblik za domače pripravke; likerje, bezgove sokove, sirupe iz smrekovih vršičkov, čilije, čemaževe namaze, ... Pri tem je pomembno, da so steklenice, ki lahko služijo kot lično darilo, dobro zaprte, za kar prav tako poskrbijo na Plinarniški 31.

[[image_2_article_63532]]

Tement v prvi vrsti ni trgovec, temveč strokovnjak svetovalec

Posebnost trgovine je v tem, da ne ponuja zgolj izdelkov, ampak njen lastnik Rastko Tement, ki je verificiran pokuševalec vina in žganih pijač z licenco, vsakemu z veseljem tudi svetuje. "Svetujemo o pridelavi vina, žganja, soka. V našem laboratoriju najprej naredimo osnovne analize, na osnovi katerih damo pridelovalcem koristne nasvete glede nega vina in ostalih pijač," razloži. V praksi to poteka tako, da vinar v trgovino prinese vzorec v analizo, se ustavi med bogato založenimi policami, nakup blaga pa ni obveza kupca.

[[image_3_article_63532]]

"Vin z napakami si danes ne moremo privoščiti"

Na trgu vin je danes zelo močna konkurenca, zato si pridelovalci ne morejo privoščiti vin z napakami. "Četudi so prepričani, da je njihovo vino vrhunsko, je pomembno drugo mnenje, za kar poskrbimo mi." Tement nadaljuje, da je kakovost vin veliko boljša kot pred 20 leti. Posebej zdaj, ko mlajše generacije prevzemajo posel od svojih staršev, je napredek še toliko bolj opazen. In to ne le v kvaliteti vina, temveč tudi v marketinškem pristopu oziroma trženju vina. "Mlade generacije se bolj posvečajo etiketam na steklenicah ter trženju, njihovi starši pa še vedno bdijo nad pridelavo. Ko sem začenjal, so mi starejši kolegi povedali, da je potrebnih vsaj deset vinskih letnikov, da se pridelovalec razvije v stabilnega in izkušenega vinarja."

Ker že skoraj vsak vinar prideluje peneča vina, mu Rastko Tement pripravi osnovo za penino, ki jo odnese domov in jo doda vinu. Seveda mu pri tem tudi strokovno svetuje. Trgovina, ki je odprta vsak dan razen nedelje, ni omejena le na Štajersko, poslujejo z vinogradniki po vsej Sloveniji in preko meje.