V mestnem potniškem prometu v Mariboru bo v skladu s sklepom mestnega sveta 1. marca letos začel veljati nov cenik. Z omenjenim dnem se bo cena osnovne avtobusne vozovnice za eno vožnjo, kupljene v predprodaji, s sedanjih 0,80 evra povišala na 1 evro. Obenem bo prišlo do sprememb tudi pri vozovnicah za več voženj in mesečnih vozovnicah.

Cena avtobusne vozovnice za 10 voženj za odrasle se bo z zdajšnjih 7 povišala na 8 evrov; ob nakupu te vozovnice bo tako posamezna vožnja stala enako, kot sedaj znaša cena ene vožnje v predprodaji.

Dražje vozovnice tudi za dijake in starejše

Poleg tega nov cenik (ta bo pred začetkom veljave objavljen na spletni strani www.marprom.si) ne bo več vključeval vozovnic z dvema, šestimi in dvajsetimi vožnjami ter posebne vozovnice za minibus. Pri mesečnih avtobusnih vozovnicah se bo cena osnovne mesečne 1. marca povišala na 30 evrov, mesečna vozovnica za starejše občane pa bo od takrat stala 18 evrov. Cena šolske mesečne za osnovnošolce, dijake in študente s stalnim prebivališčem v Mestni občini (MO) Maribor bo ostala 16
evrov, medtem ko bo za druge po novem znašala 18 evrov. Cena letne vozovnice za OŠ/dijake/študente bo za imetnike s stalnim prebivališčem v MO Maribor zaokrožena na 160 evrov, za druge pa bo znašala 180 evrov.

Dvig potreben zaradi porasta stroškov

“Dosedanja cena osnovne vozovnice za 1 vožnjo se ni bistveno spremenila že od leta 2001; uskladitev je bila potrebna predvsem zaradi porasta stroškov, ki je posledica več razlogov, med drugim posodobitev v mestnem prometu, povečanja frekvence voženj avtobusov, večjega števila prevoženih kilometrov itd,” pojasnijo na Marpromu in dodajo, da se bodo cene mesečnih vozovnic v primerjavi z nekaterimi ostalimi povišale manj oziroma bodo ostale nespremenjene, saj je eden od ciljev, da občani pogosteje uporabljajo mestni avtobusni promet.