Epidemija je posegla na prav vsa področja življenja, še posebej pa jo občutijo verske skupnosti, ki zaradi prepovedi združevanja ne morejo več izvajati obredov, molitev ali drugih verskih aktivnosti. Tako smo se obrnili na številne verske skupnosti na območju Maribora in jih povprašali, kako delujejo v tem času. Tokrat smo govorili z mariborsko evangeličansko duhovnico in namestnico vikarja Slovenske vojske, mag. Violeto Vladimiro Mesarič.

Ukrepi tudi v »Trubarjevi na Trubarjevi«

»Trenutne razmere in misel na bližnjega in njegovo zdravje, še posebej so tu izpostavljene ranljive skupine ljudi, so Evangeličansko cerkev na Slovenskem in s tem seveda tudi cerkveno občino v Mariboru, pripeljale do uvedbe t.i. izrednih ukrepov glede verskega delovanja in življenja. Do preklica teh ukrepov v Mariboru v “Trubarjevi na Trubarjevi” ni nedeljskih bogoslužij in tudi prazničnih bogoslužij tokrat v sami cerkvi ne bo,« pove duhovnica, mag. Mesarič.

»Želeli bi biti  ob bližnjem, pa to ni možno, ali pa je izjemno težko izvedljivo. A moramo razumeti in vzdržati. Zaradi ljudi, tistih, ki potrebujejo pomoč, tistih, ki nesebično nudijo pomoč in tudi zaradi nas samih. Moramo “stopiti skupaj” in zato “ostati narazen”.«

Pove, da tudi verouka, sestankov in srečevanja vernikov kljub prazničnemu času ni in ga še nekaj časa ne bo, odpovedane pa so tudi poroke, jubileji, krsti otrok in odraslih ter različne blagoslovitve. »Verski pogrebi se odvijajo v najožjem družinskem krogu, so kratki, brez pevcev in brez dodatnih civilnih govornikov. Ni obiskov po domovih in bolnišnicah, in zato je posebej za bolne in osamljene ta čas izjemno težek. Enako težko je za svojce bolnih in umirajočih,« dodaja mag. Violeta Vladimira Mesarič. »Želeli bi biti  ob bližnjem, pa to ni možno, ali pa je izjemno težko izvedljivo. A moramo razumeti in vzdržati. Zaradi ljudi, tistih, ki potrebujejo pomoč, tistih, ki nesebično nudijo pomoč in tudi zaradi nas samih. Moramo “stopiti skupaj” in zato “ostati narazen”,« še pripomni.

V skupnosti preko telefonov in ekranov

»Hvala Bogu, tokrat to res drži, za sodobno telekomunikacijsko avdio-video tehniko. Organizirana so spletna bogoslužja, pogovori, razmišljanja, veliko je telefonskih pogovorov, mnogi slovenski radijski in televizijski programi, ter spletni portali se zavedajo, da človek potrebuje in si želi tudi duhovne hrane,« razmišlja mariborska evangeličanska duhovnica.

»Bogoslužja na Velikonočno nedeljo in na Velikonočni ponedeljek si bo možno ogledati na več slovenskih lokalnih televizijah in na TV EXODUS. Večina dogodkov se bo lahko spremljala tudi preko Facebooka,« še dodaja. V mariborski evangeličanski cerkvi je bilo posneto tudi bogoslužje Velikega petka, ki so ga na ta dan ob 18. uri predvajali na RTV Slovenija.

Pogrešajo osebni stik

A kljub temu, da »tehnika« predstavlja rešitev, s katero lahko premagamo čas, ko združevanje ni dovoljeno, občutek ni enak. »Najtežje je, ker ni osebnega stika. Videoklic in pogovor preko Skypa, Zooma, telefona, Facebook, Viber itd., vse to je v dani situaciji izjemno dobrodošlo, a tisti pristni stik s človekom, občestvo vernih, tega ne more nadomestiti nobena tehnologija,« stisko, s katero se soočajo številne verske skupnosti po svetu, opisuje mag. Violeta Vladimira Mesarič.

Violeta Vladimira Mesarič, evangeličanska duhovnica. Vir: Facebook/Mestna občina Maribor

Koronavirus kot priložnost

Pa vendar lahko dano situacijo dojemamo tudi kot priložnost. Zase, za družino, za ljubljene. »Bolezen nam kaže, da ne moremo načrtovati vsega. Življenje ni popolnoma odvisno od naše volje. Zato je dana situacija za vse nas tudi šola življenja, ki nas želi naučiti živeti bolj osredotočeno in čuječe in se ne pustiti usmerjati zunanjim rečem ter se odreči stalnemu hektičnemu tempu. Morda nas bo ta bolezen naučila hvaležno sprejeti življenje kot dar, ki ga bomo poslej hvaležno živeli vsak trenutek. Ta trenutek pa so k ozdravljenju usmerjeni napori in molitve mnogih doma in po svetu,« svoje misli deli mariborska evangeličanska duhovnica in namestnica vikarja Slovenske vojske.

»Morda nas bo ta bolezen naučila hvaležno sprejeti življenje kot dar, ki ga bomo poslej hvaležno živeli vsak trenutek.«

»Mnogi naši, sodelavke in sodelavci, naši bližnji, se ta trenutek ne glede na vse, predano in pogumno borijo za človeka. Prihajajoči velikonočni prazniki prinašajo upanje in nas vabijo, da zmoremo (po)gledati tudi preko svojega križa in težav in sprejeti življenje s hvaležnostjo kot neprecenljiv dar ter ga živeti v iskrenem in ljubečem odnosu z bližnjim. Bodimo pogumni! Vse bo v redu,« še dodaja mag. Mesarič.

Voščilo Mariboru

Evangeličanska duhovnica, mag. Violeta Vladimira Mesarič, pa Mariborčankam in Mariborčanom sporoča še naslednje: »Vsem želim blagoslovljene Velikonočne praznike. Tokrat jih bomo morali preživeli drugače, kot smo vajeni in kot bi želeli, a vse zato, ker želimo dobro človeku in svetu. Sedimo skupaj s svojimi domačimi, vzemimo v roke Knjigo vseh knjig in se v molitvi spomnimo tudi vseh tistih, ki še kako potrebujejo Božjo pomoč.« Zaključi: »Ostanimo doma. Ostanimo zdravi.«