Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so s ciljem preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom zaprla svoja vrata, a to ne pomeni, da so živali ostale same. Pristojni zagotavljajo, da je za živali dobro poskrbljeno tudi v teh dneh, le obiskov ne morejo sprejemati.

Kot pojasnjujejo v Snagi, ki bdi nad Zavetiščem za živali Maribor, poteka izvajanje obvezne gospodarske javne službe oskrbe zapuščenih živali tudi v spremenjenih razmerah nemoteno, kar pomeni, da zapuščene živali sprejemajo. “Zavetišče smo zaradi preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom zaprli za obiskovalce in prostovoljce, kar pomeni, da za oskrbo vseh živali trenutno skrbimo izključno zaposleni v zavetišču, ki pri delu spoštujemo vse predpisane varnostne ukrepe,” pojasnjujejo iz Snagine Službe za odnose z javnostmi in dodajajo, da je situacija trenutno obvladljiva.

Virus se med živalmi ne prenaša

Ob tem se poraja vprašanje, kaj bo z živalmi bolnikov, okuženih s koronavirusom, ki zaradi bolezni ne bodo mogli ustrezno poskrbeti za svoje ljubljenčke, še posebej, če bodo hospitalizirani. Kako bo torej potekal sprejem teh živali? Kot so pojasnili pri Snagi, je Zavetišče za živali tudi sicer institucija, kamor so nameščene živali, ki so bodisi odvzete bodisi iz kakšnih drugih razlogov (ne zgolj zaradi koronavirusa) ne morejo več bivati pri svojem lastniku.

“Protokol sprejema takšnih živali je predpisan in se bo spoštoval tudi v primeru, da se bomo srečali s kakšno živaljo lastnika, ki zaradi okužbe in posledično zdravstvenega stanja ne bo več mogel skrbeti za svojega psa ali mačko. Veterinarska stroka si je edina, da se virus med živalmi oziroma iz človeka na žival ne prenaša, zato bo tudi za vsako takšno sprejeto žival veljalo, da ostane ob prihodu predpisano obdobje v karanteni in se bodo ob obravnavi spoštovali vsi, tudi sicer veljavni protokoli,” so še pojasnili.

Zavetišče za živali Maribor obvešča, da bo zavetišče, zaradi razglašene epidemije, do nadaljnjega za obiskovalce zaprto.
V času uradnih ur jih lahko pokličete na telefonsko številko 02/480-16-60 ali pišete na [email protected]
Za nujne primere poškodovanih, izgubljenih in najdenih živali so dosegljivi na dežurno telefonsko številko 031/788-822

V primeru da ste zboleli za covid-19, ne obiskuje veterinarja

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije, tako zaenkrat ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužbe. V primeru najdenih živali naj sicer najditelji postopajo kot običajno. Konkretni nasveti, kako naj v tem času ravna prebivalstvo pri ravnanju s hišnimi ljubljenčki, predvsem v primeru lastne okužbe s koronavirusom, se nahajajo na spletni strani spletni strani Veterinarske fakultete v Univerze v Ljubljani. Izpostavljamo nekaj glavnih nasvetov:

  • V primeru, da ste zboleli za covid-19, pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. NE OBISKUJTE veterinarske klinike, ne da bi se prej posvetovali s tamkajšnjim osebjem.
  • Osebam, ki so v domači karanteni oziroma samoizolaciji svetujejo, da živali obdržijo pri sebi. Živali naj se  čim manj gibljejo zunaj.
  • Če živite v enostanovanjski stavbi z lastnim dvoriščem in vam zdravstveno stanje to dopušča, psa odpeljite na svoje dvorišče, a le za čas opravljanja potrebe. Psov nikakor ne puščajte brez nadzora!
  • Osebam, pri katerih je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2, svetujejo, da se izogibajo stiku z živalmi. Pri ravnanju z živalmi in skrbi za njih je potrebno izvajati osnovne higienske ukrepe. To vključuje redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi in  njihovo hrano. Potrebno se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi. Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s SARS-CoV-2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, vzdržujte dobro higieno in nosite masko za usta in nos.