V UKC Maribor zaradi pojava novega koronavirusa in posledične izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so po njegovih besedah zaenkrat hospitalizirani trije okuženi z novim koronavirusom. Gre za osebe, ki jih imajo v oskrbi že več dni. »Vsi se počutijo dobro. Klinična slika je dobra in predvidevamo, da bodo odpuščeni iz bolnišnice v roku enega tedna, če ne bo prišlo do kakšnega poslabšanja, a tega ne pričakujemo,« je dejal.

Pri dveh novih primerih okužb, o katerih so iz UKC Maribor poročali danes, naj bi šlo po neuradnih navedbah za osebi iz Lenarta, ki sta zaposleni v bolnišnici v Murski Soboti. Trenutno sta na testiranju v UKC Maribor. »Po zaključeni diagnostični obravnavi sta dve možnosti, ali hospitalizacija v naši ustanovi ali izolacija na domu. Glede tega se bo odločil infektolog,« je povedal Vogrin. »Oba sta v zelo dobrem stanju, brez težje klinične slike, kot ostali bolniki,« je dodal.

Delo v zavodu je nekoliko okrnjeno

UKC Maribor je bil po Vogrinovih besedah prvi v Sloveniji, ki je odredil izolacijo zaposlenih v njihovem zavodu, ki so bili nedavno na območjih povečane stopnje tveganja okužbe s covid-19. »V tem trenutku manjka v UKC Maribor 35 ljudi, ki so v samoizolaciji, a menimo, da je to nujen ukrep v trenutnih razmerah, da preprečimo širjenje virusa,« je pojasnil strokovni direktor.

Zaradi tega je delo v zavodu nekoliko okrnjeno. »V tem trenutku odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. To so kardiokirurški, nevrokirurški in torakalni bolniki. Do danes je odpadlo približno deset takšnih operacij in pričakujemo, da bo tudi v prihodnjih dneh podobno. Poleg tega smo se odločili, da bomo z jutrišnjim dnem začeli zmanjševati število elektivnih posegov. Tu gre za nenujne operativne posege. Računamo, da bo takšnih dnevno okoli deset. Ne vemo še točnega števila,« je pojasnil Vogrin.

Prostori in oprema pripravljeni za do 10 bolnikov

Osebe, ki so v teh dneh naročene na operacijo v UKC Maribor, poziva, da se zglasijo v bolnišnici ob predvidenem terminu, razen če prejmejo pisno obvestilo o kakšni spremembi. Takšno obvestilo lahko pričakujejo tudi vsi, ki so naročeni za ambulantne preglede.

Vogrin tudi ne skriva, da bi v primeru večjega porasta števila težje obolelih zaradi novega koronavirusa imeli v UKC Maribor težave, predvsem zaradi pomanjkanja kadrov, a verjame, da bi se znašli. »Imamo pripravljene prostore in opremo za osem do deset takšnih bolnikov. Če bi se njihovo število večalo, pa bi ustavili vse nenujne operativne posege in na ta način pridobili dodatno opremo in kadre,« je pojasnil.

Poudaril je, da trenutno v Sloveniji nihče nima resnih težav zaradi tega virusa in da »delanje panike« nikomur ne pomaga. »Zaenkrat je situacija takšna, da vsi bolniki, ki so zaradi tega virusa hospitalizirani v Sloveniji, prebolevajo bolezen v blagi obliki. Nihče ne potrebuje intenzivnega zdravljenja. Tudi podatki iz tujine kažejo, da je resno obolelih približno tri odstotke. Se pa o tem še učimo,« je povedal. »Lahko pričakujemo bolnike, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo, a številke, ki jih pričakujemo, so takšne, da bi jih vsaj v naslednjem mesecu lahko obvladali,« meni.

Pošta ne obratuje

Zaradi preprečitve okužb s koronavirom so se v UKC Maribor tudi odločili, da z današnjim dnem še dodatno poostrijo ukrepe. Tako njihova poslovalnica Pošte Slovenije od danes do preklica ne bo poslovala.