Četudi je po ocenah stroke epidemija še vedno v zgodnji fazi in nekateri okuženi še niso zboleli, se število obolelih s koronavirusom še naprej povečuje.

Za paciente tačas 8 postelj

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zagotavljajo, poroča Radio Maribor, da so pripravljeni na sprejem povečanega števila bolnikov. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je dejal, da je na voljo celotna stavba Infekcijskega oddelka. »Hospitaliziramo lahko 30, morda 35 pacientov. V sosednji stavbi ginekologije bo na voljo okrog 40 postelj za takšne paciente, ki ne bodo potrebovali intenzivne terapije je pojasnil Vogrin. V tem trenutku imajo pripravljenih 8 postelj za paciente, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo, pripravljajo še vsaj 12 dodatnih postelj. V mesecu dni bodo po njegovih besedah potrebovali približno 150 postelj za intenzivno terapijo.

Zaščitna oprema v zelo omejenih številkah

V bolnišnici tudi nestrpno, tako še navajajo, čakajo na dodatne pošiljke zaščitne opreme, ki je imajo v zelo omejenih številkah. »Smo pa v fazi pridobivanja dodatne zaščitne opreme s strani naših dobaviteljev, pa tudi preko republiških razpisov. Upamo in verjamemo, da bo izvršeno,« je za omenjeni radio še pojasnil Vogrin.

Delavci že v kratkem prekomerno obremenjeni

Po besedah Vogrina bodo kadrovske potrebe reševali s prerazporeditvami. »Na tak način bodo lahko zdržali kak mesec, nato bodo potrebni kompromisi. Delavci bodo po tem obdobju obremenjeni prekomerno, morda že prej, zato v takšnih primerih računajo tudi na kadrovsko pomoč iz drugih, manj obremenjenih bolnišnic in primarnega nivoja,« jim je povedal strokovni direktor.