UKC Maribor po ocenah strokovnega direktorja letno obravnava okrog 500.000 bolnikov. “Več kot bo covidnih bolnikov, manj prostora bo za ostale,” opozarja dr. Matjaž Vogrin. V Mariboru število covidnih bolnikov strmo narašča, danes jih je tam že štirideset. Dvanajst med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.

Četrti val je tukaj

Medtem, ko se je še prejšnji teden v UKC Maribor zdravilo nekaj več kot 20 covidnih  bolnikov, jih je danes po navedbah Matjaža Vogrina, strokovnega direktorja UKC, že 40. “Krivulja se strmo dviga, število hospitaliziranih je vedno večje in četrti val je že zelo prisoten. Ne vemo, kako visok bo četrti val, bojimo pa se, da bo zelo visok,” je porast covidnih bolnikov komentiral Vogrin.

Intenzivni pacient na intenzivni terapiji je po Vogrinovih besedah star šele štirideset let, večina pa jih šteje nekaj več kot šestdeset.

Intenzivni pacient na intenzivni terapiji je po Vogrinovih besedah star šele štirideset let, večina pa jih šteje nekaj več kot šestdeset. Bolniki so trenutno nameščeni na psihiatriji, kjer so jim namenili štirideset postelj namenjenih akutno bolnim in tistim, ki potrebujejo intenzivno nego, druga lokacija pa je oddelek za nevrokirurgijo, ker so tam mogoče adaptacije za intenzivno nego. Tam jim bo namenjenih 18 postelj.

“Za covid bolnike smo doslej odlično poskrbeli”

Če se bo predvidel lanski scenarij v smislu prebukiranja, nas je po drugi strani strah, da se bo na področju elektivnih posegov, pregledov in podobnega, zopet nekoliko zataknilo, podaljšale se bodo tudi čakalne dobe,” opozarja direktor UKC Anton Crnjac.

Kljub trudu, da bi skrajšali čakalne dobe, to, kot kaže zdaj ne bo mogoče. “Covid je nepredvidljiv,” je pojasnil Crnjac in nadaljeval: “Kljub temu, da smo pripravljeni na več bolnikov imamo po tihem željo, da bi jih bilo čim manj.”

Da bi bilo bolnikov čim manj, je Crnjac vnovič pozval tudi k cepljenju, meni namreč, da bo le dovolj velika precepljenost način, da epidemijo čim prej premagamo: “Ljudje dajte se cepit, pomagajte sebi, pomagajte svojcem in pomagajte tem nesrečnim ljudem, ki čakajo na obravnavo v UKC Maribor.”

Ljudje dajte se cepit, pomagajte sebi, pomagajte svojcem in pomagajte tem nesrečnim ljudem, ki čakajo na obravnavo v UKC Maribor.

 

“Načrti so eno, realnost je nekaj drugega”

V UKC Maribor so po besedah strokovnega vodje intenzivno delali na skrajševanju čakalnih vrst, zdaj pa so se stvari, kot kaže spremenile: “Načrti so eno, realnost je nekaj drugega. Veliko število ljudi smo morali razporediti na oddelke. V tem trenutku še nismo zmanjšali programov, seveda ob odrekanju medicinskih sester in zdravnikov. Ampak, če bo to še malo naraslo, bomo v to prisiljeni,” je pojasnil Vogrin.

“Pripravljen je natančen načrt in pričakujem, da bomo morali posamezne programe krčiti že od naslednjega ponedeljka, ” je še komentiral Vogrin.

Bolnišnice z Ministrstva dobijo dekrete, koliko postelj mora posamezna bolnišnica imeti na voljo, glede na fazo, kot jo ocenjuje

Precepljenost med zaposlenimi v UKC

V UKC Maribor je po ocenah strokovnega vodstva precepljenost okrog 66%. Zdravniki pa so menda precepljeni v 92%. Vogrin je ob tem poudaril, da bi želeli precepljenost čim bolj približati 100%.

Pred vrhom naslednjega vala opremljenost ocenjujejo kot dobro, so pa opozorili na pomanjkanje kadra, ki jih, podobno kod druge bolnišnice, najbolj pesti.