Mariborska Snaga bo v sredo ponovno začela sprejemati naročila za odvoz kosovnih odpadkov. To je naslednji korak v smeri normalizacije razmer po epidemiji novega koronavirusa, potem ko so danes znova odprli zbirne centre.

Delovanje v skladu z delovnim časom, a z varnostnimi omejitvami

Zbirna centra v Mariboru in tisti v primestnih občinah, nad katerimi bdi mariborska Snaga, delujejo v skladu z rednim letnim delovnim časom, a z določenimi varnostnimi ukrepi. Tako je vstop v zbirne centre hkrati mogoč za največ dva avtomobila, uporabniki pa morajo nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela ter zaščitne rokavice. Vzdrževati morajo tudi najmanj dva metra medsebojne razdalje.

Od srede možno naročilo odvoza kosovnih odpadkov

Od srede pa bo ponovno mogoče tudi naročilo odvoza kosovnih odpadkov, med katere sodijo sanitarna oprema, pohištvo, igrala, kolesa, večji gospodinjski aparati. Te odpadke mariborska Snaga že več let iz gospodinjstev odvaža po naročilu, torej takrat, ko uporabnik odvoz potrebuje.

Od srede pa bo ponovno mogoče tudi naročilo odvoza kosovnih odpadkov, med katere sodijo sanitarna oprema, pohištvo, igrala, kolesa, večji gospodinjski aparati. Te odpadke mariborska Snaga že več let iz gospodinjstev odvaža po naročilu, torej takrat, ko uporabnik odvoz potrebuje.

V večstanovanjskih stavbah odvoze naročajo upravniki, ki tudi obvestijo etažne lastnike o dogovorjenem datumu odvoza. Individualna gospodinjstva pa odvoz naročijo prek telefona ali elektronske pošte. Datum odvoza Snaga določi najkasneje v treh dneh od oddaje naročila, pri čemer se uskladi z uporabnikom.

En brezplačni odvoz letno na gospodinjstvo

Gospodinjstva so upravičena do enega brezplačnega odvoza letno, za prevzem pa lahko, ko naročijo odvoz, nastavijo do dva kubična metra kosovnih odpadkov. Ob prevzemu kosovnih odpadkov mora biti naročnik prisoten, saj je dolžan, če so nastavljeni tudi odpadki, ki ne sodijo med kosovne, te odpadke ustrezno odstraniti. Če uporabnik nastavi več kot dva kubična metra kosovnih odpadkov, mora razliko doplačati v skladu z rednim cenikom, so še dodali v Snagi.

Individualna gospodinjstva odvoz naročijo na telefonski številki 02 620 58 75 ali na elektronskem naslovu [email protected]. O datumu odvoza, ki ga načrtujemo v najkasneje treh tednih od oddaje naročila odvoza, se uskladimo z uporabnikom neposredno.

V času epidemije covida-19 so mnogi zbirni centri po državi zaprli vrata. Komunalna podjetja so to utemeljevala z navedbo, da gre za nenujne storitve. Ljudi so tako pozivali, da odpadke, ki so nastali pri urejanju vrtov, obrezovanju drevja, obnovah prostorov in podobno začasno hranijo doma. Prav tako so marsikje prekinili odvoz kosovnih odpadkov.

Ministrstvo za okolje in prostor je prejšnji teden pozvalo upravljalce zbirnih centrov, naj skladno z veljavnim pravnim redom zagotovijo možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije, saj so v zadnjem času zaznali povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi. Delovanje zbirnih centrov je v sklopu zakona o gospodarskih javnih službah kriznim razmeram navkljub obvezno, so opozorili.