Krajevna imena pogosto označujejo naravno lego ali posebnosti kraja. Najstarejša vas v okolici Maribora Kamnica (včasih tudi Kamca, Kanca, Kamnenca ali Kamica) svoje ime dolguje kamnu. Gotovo torej ni naključje, da se v bližini tega naselja skrivajo prav posebne kamnine, imenovane Hudičeve skale. Domačini to znamenitost imenujejo tudi Vražji kamen.

Velike konglomeratne Hudičeve skale ležijo tesno druga ob drugi, razporejene pa so v trikotniku. Visoke so od 2,2 do 4 metre.

Da bi videli školjke, ni treba na morje

Hudičeve skale sestavljajo miocenski konglomerati, ki so svetlo sive do zelenkasto sive barve. Vsebujejo večinoma močno zaobljene prodnike, velike od 1 do 13 centimetrov. V konglomeratu pa je tudi veliko skupkov kremenovih kristalčkov. Med konglomerati so tanki vložki peščenjaka in peščenega laporja. V peščenjaku najdemo tudi ostanke školjk.

Vir: Google Maps

Vrag je izgubil moč, skale pa so ostale

V Zavodu za turizem Maribor so nastanek Hudičevih skal pojasnili takole: “Drava je nekoč tekla mnogo višje kot danes. Prod in pesek, ki ju je odlagala ob strugi, sta se sčasoma spoprijela v kamnino konglomerat. Kamnina je kasneje razpokala in površinsko preperela in nastale so Hudičeve skale.”

Razkrili so tudi, od kod ime: “Po legendi so Kamničani postali zelo neverni in nad njimi je dobil oblast hudič. Neke noči je znosil na vrh grebena z Dravske doline mogočne skale z namenom pokončati Kamničane in njihove duše prikleniti v peklenskem kraljestvu. Toda v trenutku, ko je dvignil prvi kamen, da ga vrže na Kamnico, je posijalo sonce in v vasi je zapel petelin. Vrag je izgubil moč in je moral pobegniti. Skale so ostale in s tem tudi njihovo ime.”

S Hudičevih skal razgled na Mariborski otok

Hudičeve skale so danes priljubljena izletniška točka na planinski poti do Tojzlovega vrha. Z njih se odpira čudovit razgled na Dravsko jezero z jezom in Mariborskim otokom pod njim. Do Hudičevih skal vodi manj zahtevna pohodniška pot.

Iz središča Kamnice do Hudičevih skal je približno en kilometer daleč, pohodniki pa ob tem premagajo 130 metrov višinske razlike. Za pot v povprečju potrebujejo 20 do 30 minut.